Gorily odchované "na flašku" se vrátily do volné přírody

6. srpen 2008

Tři gorily uměle odchované britskými ošetřovateli poté, co je odmítla jejich vlastní matka, se navrátily do původní domoviny - do afrického pralesa.

Na počátku června se rozhodlo o osudu třech goril z Anglie. Ze zoologické zahrady se přesunuly do afrického Gabonu, kde začaly nový život.

Dvě takřka dvouleté gorily nížinné - Kouki a Oudiki - a pětiměsíční Tiya se narodily jedné ze samic v zooparku Howletts a Port Lympne v anglickém Kentu. Ta je bohužel po porodu odmítla a přestala se o ně starat. Péči museli převzít ošetřovatelé. Přestože tyto gorily mají kořeny z Afriky, samy se nikdy do pralesa nepodívaly. Až do nedávna.

Od malička znaly jen život v zajetí, byly závislé na pomoci a výchově od člověka. Postupně se však začaly osamostatňovat. Vzhledem k tomu, že všechny tři velmi dobře prospívaly, rozhodli se ošetřovatelé postavit je ještě víc na vlastní nohy a jmenovat je tak novými "absolventy" nadace Aspinall. Ta byla založené Johnem Aspinallem cíleně za účelem ochrany ohrožených druhů a jejich reintrodukce do volné přírody.

Gorily opustily Anglii a v doprovodu Damiana Aspinalla dorazily po devíti hodinovém letu z letiště Farnborough do afrického Gabonu. Odtud pak pokračovaly ještě helikoptérou - bezpečně usazené v přepravních klecích - do chráněné rezervace. Ta se měla gorilám stát jakýmsi přechodným bydlištěm do té doby, než se trochu blíže seznámí s pralesní přírodou, a pomoci jim lépe se připravit na budoucí život v džungli.

Reintrodukce zvířat do volné přírody je běh na dlouhou trať

"Budeme je brát každý den na procházky do lesa a ony budou za několik let připraveny na život ve volné přírodě. Nemohli jsme doufat v jednodušší způsob, jak je dostat do Gabonu a sledovat je, jak si pomalu zvykají na své nové prostředí. Můj otec by byl radostí bez sebe, kdyby věděl, že jsme dokázali takhle navázat na jeho ochranářské úsilí, na úspěšný odchov a reintrodukci ohrožených zvířat - jakými gorily jsou - do volné přírody," prohlásil Damian Aspinall, syn slavného zakladatele.

Aspinall Foundation sdružuje a podporuje řadu ochranářských projektů po celém světě a snaží se uchránit a obnovit populace divokých zvířat. Dva zooparky v Kentu poskytují přístřeší pro 74 goril nížinných a díky tomu se řadí k největším patronům těchto lidoopů v lidské péči.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení