Gorily mají zase nový hlavolam

5. únor 2008

Občas se v pražském gorilím pavilonu seběhnou dvě události, které jdou nepříznivě proti sobě. A přesně to se stalo dnes (tj. v úterý 5. února) dopoledne. S hlavním ošetřovatelem Markem Ždánským jsme pro naše gorily připravili zbrusu nový hlavolam a v tom samém čase probíhala údržba kabelového vedení k webovým kamerám, zajišťujícím přenos z pavilonu. Takže příznivci goril nemohli na internetu nic vidět. Tak se teď pomyslně vrátíme do časů, kdy ještě nebyla televize, lidé si jenom vyprávěli, a já vám průběh celé ranní události v pavilonu odvyprávím.

Ráno se v pavilonu zastavil řezbář Jarda Šleha, jinak velký fanda goril, který s sebou přivezl poněkud tajemný předmět. Vypadalo to trochu jako obří špulka na provázek, ale vyklubal se z toho nejnovější gorilí hlavolam. Jedna z kruhových bočnic se dá otočit a odkryje se otvor, kterým se dovnitř špulky dají vložit oblíbené pomeranče. Potom se bočnice zase zavře a "zašije" červeným provazem. Ostatně, daleko snadněji to pochopíte z přiložených obrázků.

Otvor na vkládání citrusů

Zdálo se nám to poměrně těžké pro naše lidoopy, ale Marek Ždánský byl nadšen. Alespoň jim to déle vydrží. Pak prozradil, že "zašívací" lano je schválně červené, aby gorilám hned došlo, že je to nejdůležitější součástka, přes kterou vede cesta k pomerančům. Celý hlavolam byl upoután velkým lanem doprostřed pavilonu, aby žádná z goril nemohla velký dřevěný objekt mrsknout proti sklu oddělujícímu návštěvnický prostor.

A takhle se cívka zašije

A pak už byly gorily vpuštěny do pavilonu. První samozřejmě vstoupil Richard. Ihned si všiml nového předmětu. Na několik vteřin se zastavil v pohybu a na dálku předmět zkoumavě prohlížel. Neunikly mu dva zářivě oranžové pomeranče uvnitř. A když zjistil, že od dřevěné špulky nehrozí jemu osobně ani dalším členům rodiny žádné nebezpečí, pokračoval klidně ve sbírání zelných lístků. Jenže při tom dával bedlivě pozor, aby se k hlavolamu nepřiblížil nikdo jiný ze skupiny.

Použít lze až tři stehy

Sám ovšem se zkoumáním nového předmětu nijak nespěchal. Moja se několikrát osmělila a k hlavolamu přiblížila, Richard ji však vždy odehnal. Když asi po patnácti minutách konečně zasedl k dřevěné špulce, naštvaná Moja s halasným rámusem přeběhla těsně za jeho zády. Ostražitý Ríša se tak lekl, že nadskočil a odběhl do druhé části pavilonu.


Nadšené přípravy

To Moje dodalo sebevědomí a snažila se k hlavolamu stále vracet. Richard pokračoval ve sbírání zelných lístků v místě, kdy bylo ukotveno lano. Moja se domnívala, že je teď dostatečně daleko a navíc nejeví o předmět zájem. Pomalu k cívce došla a začala prsty vyšťourávat pomenranče. Jenže nepřející Richard začal nenápadně tahat za konec lana a nic netušící Moje hlavolam doslova ujel před nosem.

Richard dělá, že nic

V tom okamžiku už propukla skutečná přetahovaná mezi Richardem a Mojou. Vše v pavilonu ovšem vždycky řídí Richard. Zasedl k hlavolamu a jal se ho důsledně řešit. Jenže škvíry byly natolik úzké, že jimi neprošel ani Richardův prst, natož celá ruka. Navíc tentokrát selhalo i Richardova práce klacíkem coby univerzálním nástrojem.




Moja zkouší, kam až může zajít

Po chvíli marných pokusů přenechal Richard hlavolam ostatním. Příležitosti se chopila Kijivu. Ta je vůbec v řešení našich hlavolamů velmi aktivní. Shinda ani Kamba se tentokrát o nic nepokusily. Když ovšem ani Kijivu nebyla úspěšná, nechali Richard a Kijivu volné pole působnosti svým dvěma dětem. Jakoby si řekli: mají menší ruce a prsty, třeba se jim to podaří lépe. Sami jejich počínání pozorně sledovali.

Richard si cívku přitahuje

Jenže úspěšná nebyla ani Moja ani Tatu, který už to také po vzoru dospěláků samostatně zkoušel. Bohužel se vyplnily naše obavy, že je hlavolam pro naše gorily příliš složitý. Nikdo z pavilonu ani vzdáleně nepřišel na to, že k pomerančům vede cesta přes červený provaz.



Celá rodinka spolupracuje

Nakonec si cívku vzala Kijivu, vylezla s ní do koruny stromu a pomeranč trpělivě vyšťourala po kouskách. Nejdůležitější ovšem bylo, že se na dlouhý čas zabavila. A vůbec jí při tom nevadilo, že jí malý Tatu lezl po hlavě.





Kijivu jako shánčlivá ženská

A pokud vám mé slovní svědectví doplněné fotografiemi nestačí, můžete se na celou událost podívat tento čtvrtek v našem nejnovějším televizním magazínu. Buď v 6:40 na ČT 1 v Dobrém ránu anebo na našem webu v průběhu dopoledne.

Klidně mi vlez na hlavu
autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení