Gorily a infanticida

27. listopad 2009

Infanticida, tedy zabíjení mláďat, je fenoménem, který byl pozorován u mnoha druhů primátů, gorily nevyjímaje. Zdaleka nejsou objasněny příčiny tohoto chování, zdá se, že důvodů k výskytu infanticidy bude více. Výzkumy poukazují také na rozdíly u různých gorilích poddruhů a populací.

Poslední analýza z roku 2009, kterou prováděl tým japonských badatelů v čele s Dr. Yamagiwou, byla zaměřena na výskyt infanticidy v lokalitách Virunga, Kahuzi a Mbeli Bai. Obecně u primátů platí, že po smrti kojeného mláděte přichází samice znovu do stavu, v němž je schopna zabřeznutí. Teorie reprodukční strategie samců vysvětluje fenomén infanticidy takto: samec poté, co zabije mládě zplozené jiným samcem, se páří s matkou. Je totiž velká pravděpodobnost, že samice bude znovu březí a samci se zplozením potomka podaří předat do další generace vlastní geny na úkor předchozího otce.

V četných výzkumech, prováděných u mnoha druhů primátů, se ovšem ukázalo, že to není jediný důvod k zabíjení mláďat a že občas jsou zabíjena nejen mláďata cizích samců, ale i vlastní. Občas dokonce zabije mládě i sama matka.

Ani u goril nejsou příčiny zabíjení mláďat jednoznačné. Většina známých případů infanticidy byla pozorována v oblasti Virunga, kde se od roku 1967 provádí dlouhodobé výzkumy chování goril horských. Celkem tady bylo zaznamenáno 13 případů infanticidy. V populaci Kahuzi žijí dvě habituováné skupiny goril východních. Za 30 let pozorování tady zaregistrovali pouze 3 případy infanticidy. U goril nížinných, které byly pozorovány na pěti různých místech za období více než 10 let, byly zaznamenány pouze takové 2 případy.

Gorily horské - samice s mládětem v pohoří Virunga

Samice goril východních často odcházejí z původní skupiny s jinými samicemi a nedospělými jedinci. V takových případech v populaci Kahuzi infanticida nebyla pozorována. V této populaci samice občas cestovaly pohromadě jako skupina, a to dlouhou dobu po uhynutí samce, než se konečně spojily s jinou skupinou. Samice goril horských v rezervaci Virunga naopak odcházejí z původní tlupy jednotlivě. Tři případy infanticidy v Kahuzi byly zaznamenány po dlouholetém lovu a pronásledovaní goril v důsledku občanské války. Populace goril v Kahuzi byla relativně stabilní do poloviny 90. let minulého století. Ale po genocidě ve Rwandě v roce 1994 přišlo do tohoto regionu více než 450 000 uprchlíků. Velké uprchlické tábory pro utečence byly vybudovány na západní hranici parku a tři velké lesní lokality v letech 1996-1997 byly prakticky vypáleny. Další občanská válka v letech 1998-1999 měla také negativní efekt na místní populace goril. Neozbrojení strážci prakticky nemohli zabránit drancovaní parku. Po sčítaní v roce 2000 se ukázalo, že se počet goril snížil na polovinu. Pravděpodobně tu byly gorily zabíjeny na maso.

V průběhu druhé občanské války (1998-99) pytláctví pokračovalo. Byli zabiti všichni stříbrohřbetí samci v 5 habituováných skupinách, a čtyři skupiny ztratily svoje původní teritorium. Černohřbetí mladí samci často tvořili nové skupiny se samicemi. V roce 2002 začali v parku znovu navykat skupiny goril na přítomnost lidí, ve snaze znovu oživit ekoturistiku a získat cenný zdroj příjmu.

Jiná situace je u goril nížinných západních v Mbeli Bai. Žije zde zhruba 20 gorilích skupin na velkém otevřeném bažinatém prostranství. Za dobu od roku 1995 tu byly zaznamenány 2 případy infanticidy a jenom jeden z nich byl spojen z přechodem samice-matky do jiné skupiny.

Samec gorily horské

Ze všech známých případů infanticidy ve Virunze a Kahuzi byla všechna zabitá mláďata mladší než 3 roky a většina z nich byla ještě kojená. Rozdíly v pohlaví zabitých v důsledku infanticidy mláďat nebyly zaznamenány (6 samců a 6 samic). Ve všech případech došlo k infanticidě proto, aby se samice připojila k jiné skupině nebo k osamělému samci. Všichni samci byli pohlavně dospělí a neměli příbuzenský vztah ke mláďatům, které zabili. Ve Virunze populaci došlo v 9 případech ze 12 k infanticidě ihned po zabití vedoucího stříbrohřbetého samce. I když se samice snaží bránit napadené mládě, zhruba v polovině případů se jí to nepodaří. Často se také stává, že samice odchází ze skupiny, ve které bylo její mládě zabito. Přibližně v polovině případů ale dochází k páření se samcem, jenž mládě zabil, a samice pak porodí už jeho vlastního potomka.

Infanticida je obecně spojována s odchodem samic z původních skupin, záleží však také na sociální struktuře jednotlivých populací. Samice goril horských dávají přednost skupinám s více samci a často odcházejí jednotlivě. Naopak, gorily východní a gorily nížinné mají tendenci odcházet do menších skupin nebo k osamoceným samcům a přechází spíše několik samic najednou. Také velké změny v hustotě populace goril (drastický pokles v období občanských válek) pravděpodobně zvyšují výskyt infanticidy.

autor: Marina Vančatová
Spustit audio
Projekt Odhalení