Gorily a hlavolamy

9. červenec 2008

Jsou to dva týdny, co jsme odvysílali poslední televizní magazín v třetí sezóně Odhalení. A to je ten správný čas se za uplynulou sezónou tak trochu ohlédnout. Vždyť každý z ročníků naší tak trochu jiné reality show má svůj trochu odlišný charakter.

Zatímco v první řadě Odhalení jsme se s našimi gorilami teprve seznamovali, všechno pro nás bylo překvapivé a nové, bádali jsme a spekulovali o hierarchii v rodinné skupině, sledovali začlenění staronové samice Kamby do pavilonu a hlavně soustředili se na Moju, která byla v nejatraktivnějším věku mezi jedním a dvěma roky, kdy jsou gorilí mláďata asi nejzábavnější, druhá řada byla plně ve znamení očekávání nových mláďat a příprav na unikátní nasnímání gorilího porodu. Třetí, zatím poslední řada Odhalení byla z tohoto pohledu poněkud klidnější. A tak jsme ji zasvětili hlavně hrám s gorilami. Chtěli jsme pomocí série pokusů zjistit, jak jsou naši lidoopí příbuzní schopni řešit složitější úkoly, které my lidé běžně řešíme ve svém lidském světě.

V průběhu roku jsme pro ně připravili několik trochu náročnějších hlavolamů. Jenže vymyslet správný gorilí hlavolam, je trochu hlavolamem i pro nás lidi. Museli jsme vyjít z toho, co nás gorily naučily. Ony si nás totiž vychovaly, že základní podmínkou každého experimentu musí být silná motivace. Bez vidiny sladkého pomeranče na konci každého pokusu se gorily prostě nebudou namáhat. Prvním výsledkem gorilích experimentů tedy bylo to, že jsme my lidé kolem Odhalení začali vymýšlet takové hlavolamy, aby v nich byl na první pohled viditelný kus sladkého šťavnatého ovoce. To jsme pak většinou jistili ještě potřením strategického místa vrstvičkou medu a v ideálním případě i nacpáním několika rozinek do viditelných skulin předmětu. Princip dostatečné motivace k pokusu ovšem přinášel jedno úskalí. Lákává odměna totiž vždy způsobila to, že si hlavolam pro sebe zabral Richard a nikomu nedovolil přiblížit se blíže než na vzdálenost tří metrů. A tak jsme hlavolam pro změnu zase řešili my. Jak zajistit rovný přístup goril "ke zdroji" dobrot. (Vlastně jsme chtěli něco, co neumíme my lidé ani sami mezi sebou). Nakonec nebylo jiné řešení, než hlavolamy zdvojovat. A tak jsme vyrobili hned dva pomerančové labyrinty anebo vyhloubili rovnou čtyři "golfové jamky". Richard sice měl snahu ubránit plošně celé teritorium, ale ukázalo se, že tři samice a dvě děti jsou na Richarda nezvládnutelná přesila a že to sám "neuběhá". A tak se musel nakonec s viditelnou křivdou ve svém výrazu o zdroje dobrot rozdělit.

Zničený pomerančový labyrint

Sada nejúspěšnějších hlavolamů, mezi které patřily pomerančové labyrinty, dřevěné polokoule, ježek v kleci nebo třeba golfové jamky, prozradila, že každý obyvatel pavilonu přistupuje k jejich řešení trochu jinak, ale u každého je patrný jeho vlastní "rukopis" ovlivněný individuální povahou. A tak si pojďme sestavit osobní profily jednotlivých řešitelů gorilích hlavolamů.

Začněme Shindou. Ta si drží největší odstup od našich hlavolamů. Je to sebevědomá samice, která nám dává najevo, že ona má na víc než na pouhé řešení toho, co ji my připravíme. A tak si spíše vytváří své vlastní Shindiny hlavolamy. Jedním z nich je, jak se dostat za elekrtrický ohradník a volně šplhat po stromech ve venkovním výběhu. Občas tím přivádí ošetřovatele Marka do úzkých. Ovšem jejím favoritním hlavolamem po celou sezonu bylo, jak se dostat k rostlinám, které jsou vysazeny pod střechou pavilonu. A tak často stávala na nejvyšším parkosu a vyhazovala klacky a různé jiné předměty vzhůru ve snaze srazit kousek té lákavé zeleně.

Další hodinu bude geometrie

Richard je naším nejvěrnějším řešitelem, ale v letošní sezóně zdaleka nebyl nejúspěšnější. Nám, kteří hlavolamy vymýšlíme, dělá ovšem stále největší radost. On totiž hlavolamy skutečně zkouší řešit. Dává nám tím najevo, že chápe, co po něm chceme. Nikdy nepoužije sílu, aby do hlavolamu vnikl násilím, což by klidně mohl. Ale jako každý chlap je hračička a nechává se unést hrou. Zvláště dojemné to bylo v případě "golfových jamek", což byly kousky potrubí zapíchané do země naplněné dobrotami. I slabé dítě by dokázalo trubku ze země vykroutit a dobroty získat najednou. Ale ne tak silák Richard. Ten poctivě pracoval nástroji a svým monumentálním prstíkem a vytahoval dobroty pečlivě kousek po kousku. A když se někdy stane, že Richard hlavolam nevyřeší, rezignovaně ho přenechá ostatním, což se v této sezoně stalo nejednou. Ukázal se tak jako zároveň šikovný i nepraktický, dobrák i sobec, dominantní samec i tak trochu domácí bambula. Prostě typický představitel mužského pokolení.

Kijivu byla královnou našich hlavolamů. Velmi nám připomínala starostlivou matku, která, aby zvládla všechny své povinnosti, musí jít vždy tou nejefektivnější cestou vedoucí k rychlému výsledku. Hlavolam nehlavolam. Proč honit pomeranč složitým labyrintem, když je rychlejší nechat ho uvnitř, nehtem napárat, škvírou vytahat po vláknech a a zbylou šťavu vylíznout jazykem. Proč dolovat dobroty z golfové jamky jako Richard, když lze vytáhnou celou trubičku a obsah rychle nasypat do úst. Kijivu je v řešení hlavolamů rychlá a pragmatická. Jí jde o pomeranč a ne o hru. Jakoby dávala najevo, že ji život naučil, že si musí za všech okolností poradit. Nutno ovšem podotknout, že Kijivu provázelo u některých hlavolamů štěstí. Anebo spíše selhání lidského faktoru. To když ošetřovatel Mára dostatečně nedotáhl šroub u dřevěných polokoulí. Polokoule se v rukou Kijivu rozpojily a vydali jí celou porci granulí. Navzdory této šťastné náhodě, Kijivu byla nejúspěšnější řešitelkou našich hlavolamů v uplynulé sezoně.

Pokus s golfovými jamkami

A nakonec jsem si nechal pubertální vnučku, která se dala do komplotu s příliš benevolentní babičkou. Jistě tušíte, o kom je řeč - Moja s Kambou. Moja je jediný obyvatel pavilonu, který nevyžaduje motivaci ovocem. Nový předmět ji zajímá za všech okolností, vždyť je to pro ni objekt pro hru. Často ji ovšem Richard k hlavolamu nepustí. Ale když se k němu dostane, začnou převažovat destruktivní hry nad samotným řešením hlavolamu. Jako každé dítě, které vyrůstá v blahobytu, si občas věcí neváží. A tak to byla ona, kdo se pustil do rozbíjení pomerančového labyrintu. Smutné ovšem je, že se Mojou k této činnosti nechala strhnout i Kamba. Ta už by měla mít ve svém věku trochu rozumu. Ale znáte to, shovívavost a benevolence některých babiček nabývá nezdravého rozměru.

Ve čtvrtek 10.7. se můžete těšit na další prázdninové video. Tentokrát se díl Odhalení plus bude jmenovat "Mezi svačinou a svačinou".

autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení