Gorilí zmrzlina

7. prosinec 2006

Zima je za dveřmi, ale v gorilím pavilonu je příjemné teplo. A tak tam přijde vhod i dobrá zmrzlina. Gorily po nás mlsně koukají, určitě by si s chutí daly taky, ale to nejde. Marek říká, že taková lidské zmrzka by jim rozhodně neprospěla. Je totiž plná cukru.

Dala by se ale vymyslet nějaká gorilí zmrzlina? Taková, která jim neuškodí a na které si pochutnají jako my na té lidské? Jednu jsme vymysleli a hned jsme se pustili do její přípravy. Uřízli jsme několik kusů zahradní hadice, vnitřek naplnili ovocem a granulemi a vše nechali přes noc zmrznout.

Magazín: 57. týden - Zmrzlina

Ráno druhý den jsme zmrzlé kousky hadic nabídli gorilám. Richard dostal hned dvě, ale dlouhé minuty se bál, kolem hadic posedával a zvídavě si je prohlížel. Zato Shinda s Kijivu se do nich pustily hned. Shinda po svém - snažila se dovnitř dostal hrubou silou a stěny rvala silnými zuby. Hadice ale nepovolila a dlouho trvalo, než se gorila dostala k obsahu. Ten nakonec vypadal ve chvíli, kdy roztál. Po celou dobu ji mlsně sledovala Moja, na kterou jako obvykle nic nezbylo.

Ale to už se osmělil i Richard a hadici vzal opatrně do dvou prstů. Studila, tak ji hned odhodil na zem. Po pár vteřinách váhání si ulomil klacík, ten zaostřil pomocí zubů a nabral jím hadici. Nakonec ji chytil rukou a klacíkem pomalu doloval obsah ven. Zbytek, když už vše roztálo, vysypal a snědl.

Možná vás napadne, proč se takové pokusy pořádají? Odpověď je jednoduchá - nejde pochopitelně o to, aby si gorily pochutnaly na zmrzlině, ale abychom je nějak zabavili v jejich volném čase. Toto obohacování (enrichment) života je v zoo zcela běžné a provádí se u mnoha druhů zvířat.

V přírodě zvířata tráví mnoho času shánění potravy, ale taky schováváním se nebo utíkáním před dravci. To v zoo neplatí, a tak mají mnoho volného času. Pokud se zaplní, zvířata prožívají mnohem smysluplnější život. Také většina pokusů, které v pražské zoo provádíme, vychází z tohoto "enrichmentu" a gorily nijak nezatěžuje, naopak je zabaví.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení