Gorilí hry a samota

22. únor 2007

Atmosféra očekávání narození nového mláděte se v pavilonu projevuje věčným poleháváním, podřimováním, odpočinkem a klidem. A to se vůbec nelíbí Moje, která je právě ve věku mateřské školky, tedy největší hravosti.

Donutit dospělé gorily ke hře se Moje ale v poslední době vůbec nedaří, i když dělá, co umí. Někdy ji dospělí jednoduše ignorují, jindy dokonce odstrkují. Jako Kamba, když se Moja nebezpečně přiblíží k jejímu bříšku. Je to normální chování? Na to jsme se zeptali ředitelky Zoo Dvůr Králové Dany Holečkové:

"Já si myslím, že přesně to ukazuje na to, že samice je opravdu vysoce březí. Navíc je březí poprvé, takže určitý zmatek tělesný i duševní pociťuje podobně jako ženy. A je normální, že se straní ostatních goril, hledá klid a samotu. Pokud mládě porodí, tak ho také zpočátku nebude chtít nikomu půjčovat."

A kdy se podle vás gorilí rodina dočká toho, že si mládětem pohraje?

"Samice mohou půjčovat mláďata ostatním docela brzo, záleží na vztazích uvnitř skupiny a na zkušenostech ostatních samic. Někdy dokonce už pár dní po porodu. Ale většinou to tvá týdny. Nějaké větší hrátky ale nemůžeme očekávat do chvíle, než bude mládě několikaměsíční."

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení