Gorilí dvojčata

23. květen 2007

Zoo v americké Atlantě je považována za absolutní špičku v chovu nížinných goril. Absolutním úspěchem je odchov gorilích dvojčat, která se narodila 21leté samici Kuchi 31. října 2005. Od roku 1966 to byl teprve šestý případ narození dvojčat v severoamerických zoo, přičemž jen tři páry přežily.

Pro gorilí dvojčata hledali jména návštěvníci zoo. Přišlo přes 8000 návrhů a mláďata nakonec dostala svahilská jména Kali a Kazi.

Samice Kuchi před dvojčaty porodila již dvě mláďata, zatímco pro mladého stříbrohřbetého samce Taze jde o prvního potomka. Ačkoliv je Kuchi zkušená matka, odborníci měli obavy, zda se dokáže postarat o dva potomky naráz. Nakonec se ukázalo, že to zvládá bravurně, což ostatně můžeme vidět na videích, na které na konci zprávy odkazujeme.

V Zoo Atlanta v současnosti chovají 23 goril v rozlehlém zařízení zvaném Ford African Rain Forest. Sedmnáct u nich jsou mláďata, která se zde narodila od roku 1988 a vychovaly je tu jejich matky. V současné době v Atlantě odchovávají potomky již ve druhé generaci.

Video, sledující samici s mláďaty záhy po narození najdete na http://www.zooatlanta.org/

Krásné video o dvouletých gorilkách pak můžeme vidět adresách http://video.knbc.com/player/?id=104079 nebo

http://video.nbc11.com/player/?id=104081

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení