František Tichý: Česko 2023

9. listopad 2013

Celý tento týden se naším vysíláním prolínalo téma Česko 2023, tedy tipování a odhadování, jak asi bude naše země vypadat za deset let. Věštění budoucnosti se v Ranní poznámce Českého rozhlasu Ostrava věnuje František Tichý.

Kolikrát vyhrajeme hokejový šampionát, kolik bude stát pivo a kolik ho vypijeme, jak bude vypadat za deset let třeba Ostravsko a zda se tady bude dát dýchat. To je jen zlomek témat, kterým se tento týden Český rozhlas ve vysílání a na webovém speciálu Česko 2023 věnuje.

Asi není nikdo, koho by budoucnost nějakým způsobem nezajímala. I když zpravidla je to budoucnost mnohem bližší a otázky prozaičtější. Vyjdu s penězi do příští výplaty? Co přinese Ježíšek a přijde vůbec?

Vzdálenější budoucnost je ale mnohem přitažlivější. Popouštíme uzdu fantazii, oprošťujeme se od běžných starostí všedního dne a lehce sníme. V tom je to kouzlo.

Vzpomínám si, jak někdy zkraje 80. let jsme jako děti měli namalovat, jak si představujeme, že bude svět vypadat v roce 2000. Pro mne, jako dítě, to byla velmi vzdálená budoucnost. Nyní bohužel vzdalující se minulost. Ale svět jsem vykreslil tak, že oné úrovně nedosáhneme ani v roce 2023. Nejspíš.

Z mého dnešního pohledu - deset let není až tak vzdálená doba. Skoro si myslím, že do roku 2023 se výrazněji nic nezmění. Ale mohu se mýlit, vždycky se může něco zvrtnout.

A tak mohu jen doufat, že nás nečekají žádné nepokoje nebo dokonce války, že budeme dýchat čistější vzduch, jíst lepší potraviny a mít stále dost pitné vody. Doufám, že bude i více pracovních příležitostí a lépe placených.

A taky budu rád, když se i za deset let sejdeme při poslechu rádia. Všichni, tak jako dnes, ve zdraví. Držme si palce, ať nám to vyjde.

autor: tif
Spustit audio