Fotoanabáze

25. květen 2001

Už jste viděli sokoly poletovat po obloze a litovali jste, že je nevidíte zblízka?

Jeden z mála způsobů, jak vyfotografovat plaché sokoly stěhovavé - Týnu a Tycha - při občasných výletech z hnízda, bylo jejich snímání z protilehlé věže - ze Staroměstské radnice. Vznikla tak unikátní fotosérie, při které ornitolog Luboš Peške kontroloval hnízdící ptáky na Týně a my je přes celé náměstí fotografovali... Požádal jsem kolegu z redakce internetového deníku Britské listy Tomáše Pecinu o spolupráci (záběry celků) a dokumentární snímky z celé akce. Vybaven redakčním digitálním fotoaparátem Sony DSC-F505V (3,34 Mpix), svolil. Zkusili jsme se podívat i dolů a vyzkoušet kvality digitálního fotoaparátu Olympus 3030 (3,3 Mpix)s vlastním zoomem a zapůjčeným předsádkovým teleskopem Questar Field Ranger. Nechtěli jsme totiž věřit, že s tímto objektivem lze na vzdálenost 2,5 km přečíst dopravní značku či na vzdálenost 30 km idetifikovat objekt velikosti lodě (a nebo tanku). Tento objektiv přiletěl do České republiky po několika týdnech od jeho odtajnění. Dodnes krouží jeho silnější bratříčci jako součást amerických vojenských družic na oběžné dráze... Na náměstí, u Husova pomníku odpočívající turista netušil, že se mu "přes rameno" díváme na hodinky. Bylo právě pět hodin odpoledne... Dodatečně se mu tímto omlouváme za porušení soukromí.

Poohlíželi jsme se objektivem po střechách různých budov, po architektonických detailech na fasádách i okolních věžích a komínech. Největším problémem bylo uklidnění stativu tak, aby jeho chvění bylo co nejmenší. Stativ Cullmann, který je běžně dostatečný pro tento digitální fotoaparát, tentokráte hanebně selhal. Každý pohyb v jeho blízkosti znamenal totiž ztrátu výřezu (a tím i orientace), neboť objektivová soustava v největším zvětšení měla zobrazovací úhel pouze 0,3 °. Díky pochopení majitele pražské fotoprodejny Milana Škody jsme si pak vypůjčili těžký stativ Mannfrotto (nosnost 30 kg, váha zhruba stejná...), jehož hlavice byla opatřena osovým mikroposuvem. Podobni egyptským otrokům při jeho přemisťování po Praze a obsluze protiletadlového kulometu při jeho ovládání, fotografovali jsme pak již téměř bez problémů. Největším problémem se ukázalo chvění vzduchu v parném odpoledni, které znemožňovalo jemnější zaostření. Fotografované objekty byly vzdáleny povětšinou 0,5 - 3 km. Výsledky vidíte v galeriích.

POZOR !

Pokud máte chuť, dostatek trpělivosti a příslušné technické vybavení, pokuste se sami vyfotografovat sokoly, Týnský chrám či Prahu z překvapivých úhlů, v překvapivých výřezech, v neobvyklých kompozicích. Snímky nám zašlete (pouze v digitální podobě - formát JPG/RGB s minimální kompresí nebo TIFF, min. velikost 2 Mpix, spolu se souhlasem k užití snímků bez nároků na honorář) na záznamovém médiu (ZIP, JAZ, CD-ROM) či umístněte na své stránky s možností stažení originálních souborů. Můžete využít i jednu z internetových galerií.

Technické informace: objektiv Questar Field Ranger 3,5" x 1600 mm, mikroskopický nástavec, digitální fotoaparát Olympus Camedia 3030.

autor: šok
Spustit audio