Film z roku 1937 předpověděl televizní obrazovku s úhlopříčkou 230 centimetrů

13. listopad 2013

Média jsou jedním z nejprogresivnějších odvětví techniky. V projektu Česko 2023 odhadujeme, jak bude vypadat svět za 10 let a dá se čekat, že právě média a s nimi spojené technologie udělají velký skok kupředu. To ostatně lidé od médií očekávali vždycky. Například televizní vysílání mělo v Československu začít fungovat už ve 30. letech 20. století. A rozhlas dokonce předpověděl už Jan Amos Komenský v 17. století.

„Kdo použije zvláštních přístrojů k vysílání a přijímání hlasu, bude moci rozmlouvati s přáteli i na vzdálenost sta mil,“ pravila postava Snílka v jedné z divadelních her Jana Amose Komenského. Tato předpověď čekala na uskutečnění dlouhých 300 let.

V roce 1937 byl už rozhlas svébytným médiem a na jeho základu měla vzniknout televize. Konkrétní plány zmínil sekční šéf Radiožurnálu Josef Strnad: „Připravujeme televizi. Toto médium umožňuje sledovat zrakem děje odehrávající se i ve značných vzdálenostech před snímacími komorami, jež jsou obdobou rozhlasových mikrofonů.“

Názornou představu si mohli lidé udělat díky prvorepublikovému filmu Výdělečné ženy. Důležitou roli v něm hraje mladý vynálezce a technický průkopník. V tomto filmu z roku 1937 měla televizní obrazovka rozměry dnešních největších LCD televizí s úhlopříčkou 230 centimetrů.

Oproti těmto vizím začalo pravidelné televizní vysílání v Československu až v roce 1953 a první obrazovky měly úhlopříčku jen 25 centimetrů.

autor: jht
Spustit audio