Festival Odhalení návštěvníky zaujal

18. květen 2009

Od čtvrtka 14. do neděle 17. května probíhal historicky první Festival Odhalení v rámci jubilejního 15. ročníku knižního veletrhu Svět knihy. Ačkoliv se na veletrhu konaly desítky podobných výstav a stovky besed autorů s čtenáři, program Festivalu Odhalení rozhodně v této konkurenci nezapadl.

Náš stánek s výstavou Fenomén Odhalení nikdy nezůstával prázdný. Lidé se zastavovali u velkoformátových fotografií Khalila Baalbakiho a po prohlídce výstavy si sami zkoušeli namalovat nějakou tu gorilu na připravené tabule. Autory kreseb jsme pak odměňovali drobnými dárky z edice Odhalení.

Jednoznačným vyvrcholením Festivalu Odhalení byla páteční beseda Africké ozvěny, která proběhla v největším veletržním sále pro doprovodné programy. V rámci přednášky bohatě ilustrované promítanými barevnými fotografiemi a také dvěma krátkými videoprogramy vystoupil autor projektu Odhalení Miroslav Bobek s redaktorkami Janou Jirátovou a Petrou Hanzelkovou, které se rovněž účastnily nedávné mise Odhalení do centrální Afriky. Návštěvníci, kteří do sálu přišli skutečně v hojném počtu, většinou velmi pozorně poslouchali poutavé vyprávění o tom, jak se kamerunském Limbe připravovaly přímé internetové přenosy do celého světa, jak kamerunské děti přijaly knížku pohádek vydanou Odhalením, jak se členové výpravy dostali až do přímého kontaktu s gorilí skupinou v pralesích Středoafrické republiky a jak byl projekt Odhalení přijat v kamerunském státním rozhlase a televizi. Asi nejpůsobivější bylo, když přednášející líčili svá setkání s všudypřítomným bushmeatem, tedy trhy s masem zvířat ulovených v deštných pralesích, gorily nevyjímaje.

Odhalení na Světě knihy 09 - Zkuste si namalovat gorilu i Vy!

Celý knižní veletrh Svět knihy za čtyři dny navštívilo více než 34 000 návštěvníků. Ne každý přišel i na programy Festivalu Odhalení, ale návštěvnost našich akcí byla ve srovnání s mnohými jinými více než důstojná.

autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení