Feri Barkoci zahájí 25. ročník romského festivalu Khamoro

27. květen 2023

Muzikant a moderátor oblíbeného pořadu Amare Lavutara na Tuke Tv Feri Barkoci zahájí koncertem 25. ročník světového romského festivalu Khamoro. Co jej k muzice přivedlo zjišťovala Rena Horvátová.

Když začal Feri Barkoci hrát na základní škole na kytaru, netušil, že hudba ho jednou zcela pohltí. Na jeho hudební kariéru mělo vliv především setkání se špičkovým muzikantem Milanem Horváthem. 

“Jedna paní učitelka ze základní školy vedla kytarový kroužek. Hrál jsem samozřejmě české trampské písničky. Když mi bylo asi 15 let, dostal jsem se do divadla Líšeň, kde jsem se seznámil se skvělými romskými muzikanty z Brna, tedy Milanem Horváthem a jeho bratry. Dříve Cimbálová muzika Milana Horvátha. Jejich otcem byl Eugen Horváth, jeden z nejslavnějších a nejlepších houslistů v republice, možná i v Evropě. Naučil jsem se, jak vnímat hudbu a jak na ni reagovat.”

Barkoci by se rád zasadil o to, aby se u nich doma hudba předávala z generace na generaci.

“V naší rodině jsem v podstatě muzikantem jen já. Já začal hudební tradici.”

Už tři roky moderuje hudební pořad Amare Lavutara, který patří mezi vlajkové lodě internetové televize Tuke Tv.

“Pořad Amare Lavutara jsem začal moderovat díky Alici Herákové, které televizi šéfuje. Asi před pěti lety jsme hráli s kapelou na brněnském festivalu a ona za mnou přišla s tím, že by chtěla dělat pořad s muzikanty, který bych moderoval a na závěr si s nimi i zahrál.”

“Jednou z mých základních podmínek byla představa kvalitní muziky. Chci ukazovat dobré romské muzikanty, i v oblasti jazzu, funku či world music. Podle toho vybíráme hosty.”

Za objevováním nových jmen v romské hudbě by se v příštím roce rád vydal nejen na Slovensko, ale i do Maďarska, Velké Británie nebo Polska.

“Chtěli bychom pořad posunout co nejdál. Chystáme se vyrazit za hranice a natáčet s výbornými muzikanty tam.”

Během jednoho natáčecího dne natočí obvykle se štábem i tří díly Lavutary najednou. Což je pro něj, jako pro moderátora, který v pořadu obvykle ještě hraje na kytaru, náročné.

“Než se s muzikantem sejdu, musí mi dopředu poslat píseň, kterou by chtěl hrát. A vzhledem k tomu, že já nehraju podle not, jsem samouk, takže hraju podle sluchu … je pro mne náročné nacvičit si nějakou těžší věc.”

Feri letos s vlastní kapelou zahájí na Výstavišti 25. ročník světového romského festivalu Khamoro.

“Vystoupíme napůl s naším repertoárem, který tvoří více méně latinsko americké rytmy, namixované balkánem, romskou muzikou, atd. A pak uvedeme dvě až tři nové věci.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související