Exkomunikované řeholnice se musely vystěhovat za asistence policie

10. říjen 2007

Polská policie vystěhovala bývalé řádové sestry betánky z kláštera v Dolním Kazimierzi. Církev řeholnice exkomunikovala a soudy nařídily exekuci. Betánky se ale v klášteře před dvěma lety zabarikádovaly a veškeré pokusy dostat je ven, byly marné.

Nářky, kletby, nadávky ani křik nepomohly. Zákon platí i pro bývalé řádové sestry, a ty se musely podřídit exekutorovi. Na místě zasahovalo 150 policistek a policistů, před klášterem stáli hasiči, sanitky, televizní štáby a davy zvědavců.

Po šestihodinovém jednání nakonec autobusy 66 vzbouřených řeholnic odvezly: "Dělali jsme vše pro to, aby celá akce proběhla klidně. Ženy se většinou chovaly slušně, setkali jsme ale i s vulgárními výrazy na naši adresu," popsal zásah mluvčí policie Mariusz Sokolowski.

Nadávkami policisty počastoval zběhlý františkánský mnich, který se v klášteře ukrýval. Policisté mu nasadili pouta a odvezli k výslechu. Objevila se totiž podezření, že muž pořádal v klášteře sexuální orgie. To se zatím neprokázalo. Matka dvouměsíčního dítěte, které policisté v jedné místností našli, nebyla řádovou sestrou a v klášteře přebývala se svým mužem.

autoři: mkp , mdo
Spustit audio