Erdenet nezklamal (neděle 30. října 2005)

30. říjen 2005

Skutečně. Erdenet nás nezklamal, i když moje otázka, jestli poletí do Nepálu, se mohla zdát přehnaná. Prakticky na dohled od nepálských hranic se Erdenet stočil 13. října k jihu a 16., nebo 17. října dosáhl zimoviště ve východním Biháru. Každopádně zimuje jižně od Himálaje. Možná, že někteří čápi přes Himálaj létají, ale Erdenet nám ukázal, že aby dosáhli indických zimovišť, létat přes něj nemusejí.

Zajímavý je i tah Kublaje a Marka. Oba postupovali po "čínské dálnici" a zdálo se, že jejich zimoviště budou ležet v Myanmaru či nejvýchodnějších výběžcích Indie (Mizoram). U Marka byl zajímavý krátký "zpětný tah" při přeletu hor, ale co je nejzajímavější a nejpodstatnější: jak Marko, tak Kublaj se stočili prudce k západu a nastoupili k letu po podobné trase, jakou před nimi letěl Erdenet. Zdálo se, že ho budou následovat, nyní se však zastavili. Takže uvidíme, zda jejich zimoviště bude na samém východě Indie, nebo jestli se přece jen ještě rozletí dál po toku Brahmaputry.

Tuja se, stejně jako loni, zastavila u Žluté řeky v Číně. Její vysílač překvapivě stále slušně funguje, byť ve třídenních intervalech.

A ještě poznámka: Mnohokrát jsme tu psali o Pákistánu, kde máme řadu přátel. Pomoci této zemi postižené zemětřesením lze například zasláním DMS na číslo 87777 (Člověk v tísni).

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio