Ekumenická bohoslužba za krajinu, desáté výročí Arcidiecézního muzea Olomouc a 500. výročí reformace ve Švédsku

4. červen 2016

Ekumenická bohoslužba za krajinu proběhne dnes (4. června) v 15.00 hodin v Praze - Suchdole na zahradě nad Sedleckými skalami.

Bohoslužbě předchází pěší pouť od kostela Stětí svatého Jana Křtitele v Dolních Chabrech. Na tu účastníci vyrážejí už za okamžik – v 10.00 hodin. Po bohoslužbě následuje beseda s vojenským kaplanem Jaroslavem Kníchalem.

Desáté výročí Arcidiecézního muzea Olomouc

Novou expozicí oslavuje své desáté výročí Arcidiecézní muzeum Olomouc. Komplexní obměny se dostalo stálé expozici „Ke slávě a chvále“. Muzeum také rozšířilo nabídku pro malé návštěvníky. A speciální narozeninový dárek zapůjčilo Metropolitní muzeum umění v New Yorku. Součástí expozice bude do 4. září obraz „Klanění pastýřů“ světoznámého španělského mistra El Greca. Arcidiecézní muzeum Olomouc je jako jediné v České republice držitelem prestižního titulu Evropské dědictví.

500. výročí reformace ve Švédsku

Podrobnosti o slavnostech 500. výročí reformace ve Švédsku zveřejnili ve středu Světová luteránská federace a Papežská rada pro jednotu křesťanů. Na oslavy letos 31. října přijede i papež František.

Spolu s prezidentem Světové luteránské federace biskupem Munibem Younanem a generálním tajemníkem Martinem Jungem povede ve městě Lund bohoslužbu.

Akce pro širší veřejnost pak proběhnou v nedalekém městě Malmö.

Společné slavení má připomenout úspěchy dialogu katolíků a luteránů v posledních padesáti letech. Mimo jiné se tu představí společné iniciativy Světové luteránské federace a katolické Caritas Internationalis, včetně péče o uprchlíky a obhajování klimatické spravedlnosti.

Husův sboru v Lužné slaví 90. výročí otevření

Husův sboru v Lužné slaví 90. výročí otevření. Slavnostní bohoslužba tam začíná dnes v 10 hodin. Pobožnost podle Františka Kalouse slouží patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta a pražský biskup David Tonzar. Při bohoslužbě vystoupí příbramský Pěvecký sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra.

Spustit audio