Eíd al fitr

3. listopad 2006

Muslimové ukončili postní měsíc ramadán a začali slavit jeden z největších svátků roku - Eíd al fitr. Pro muslimské věřící z celého světa jsou tyto dny vyvrcholením svatého měsíce a dobou pospolitosti a setkávání. Jak oslavy vypadají v jedné ze zemí Arabského poloostrova - Jemenu - zjišťovala Lenka Kabrhelová.

Pro jemenské hlavní město Saná'a znamená konec ramadánu a svátek Eíd al fitr netradiční klid. Stovky obchodů, obchůdků, restaurací a pouličních občerstvení zůstanou zavřeny a místní obyvatelé se po měsíci půstu radostně vrhnou do oslav. Svým způsobem by bylo možné Eíd provnat ke křesťanským vánocům - lidé svátky tráví v rodinném kruhu a navzájem se obdarovávají.

"Čtyřdenním svátkem vrcholí muslimský postní měsíc ramadán, měsíc odříkání, rozjímání a zpytování vlastních činů a skutků," říká mi Jemenka Afrah Chawlání. "Já se na ramadán vždy těším, je pro mě příležitostí k duchovnímu rozjímání. Letos jsme se s přítelkyní v mešitě domluvily, že založíme menší organizaci na pomoc místním sirotkům. Na konci tohoto měsíce vždy cítím, že jsem znovu čistá, že mi bůh odpustil hříchy a vyslyšel mé prosby," říká Afrah.

Se západem slunce, tedy úderem šesté hodiny večerní se v Saná'a rozeznívají hlasy desítek muezzinů, kteří svolávají věřící k modlitbě. "Ramadán ale není pouze měsícem zpytování, je to také doba, kdy se lidé snaží o sblížení s ostatními," podotýká Afrah. "Ramadán je nejnábožnější měsíc roku, kdy žádáme boha o odpuštění a kdy se snažíme sblížit se s dalšími lidmi. Stává se, že když jdete městem při západu slunce, kdy končí půst a lidé mohou začít jíst, úplně neznámé osoby se navzájem obdarovávají jídlem. Prostě je to doba, kdy se lidé snaží o sblížení s ostatními," říká Afrah Chawlání.

Logo

"Ramadán se jednoduše vymyká zavedeným pořádkům života společnosti téměř ve všem," poznamenává ředitelka jemenské pobočky Britské rady Elizabeth Whiteová. "Bylo to pro mne velké překvapení, myslela jsem si, že ramadán bude probíhat podobně, jako když křesťanští věřící zpytují svědomí v kostele - že to bude měsíc plný lítosti, smutku, všichni se budou kát, všude bude klid. Ten skutečně panuje přes den, kdy všichni drží půst, v noci ale všichni slaví. Mají radost, jedí dobrá jídla, nejlepší sladkosti, vyjdou do ulic, kde nakupují sváteční šaty, zejména pro děti. Můžete vidět ženy nakupovat třeba i ve dvě hodiny ráno, což se běžně rozhodně nestává," dodává Elizabeth.

Veselí, nákupy, vyváření nejlepších jídel a sladkostí - to vše má ale i své kritiky. Mnozí z nich tvrdí, že se duchovní rozměr ramadánu postupně vytrácí a ze svatého měsíce se stává třicet dnů nuceného denního půstu, nočního hodování a poté naprostého vyčerpání. A to i přesto, že Jemen patří mezi muslimskými státy ke konzervativnímu proudu, kde víra hraje v životě společnosti nejdůležitější roli.

Pokrok a komercionalizaci duchovních svátků zřejmě v žádné komunitě - ať už je muslimská či křesťanská - zastavit nelze. Zatím ale stále platí, že v životě drtivé většiny místních obyvatel je ramadán s následnými svátky nejdůležitějším duchovním obdobím roku. A na tom zřejmě nezmění nic ani nablýskané výlohy pouličních obchodů.

autor: lek
Spustit audio