Dva pánové, jedna dáma (úterý 5. srpna 2003)

5. srpen 2003

Včera večer přišel stručný mail: "Vážení, zasílám výsledky vyšetření pohlaví u čápů černých. Vzorky ozn. A, B - samci; vzorek ozn. C - samice." Ve Státním veterinárním ústavu v Brně odvedli skvělou a nad očekávání rychlou práci, kterou potvrdili naše původní předpoklady: první dva označení čápi jsou samečci, třetí je samička.

Po pravdě nás mail z Brna trochu zaskočil - stále ještě nemáme pro všechny čápy jména (vybrat je bude asi nakonec větší problém než čápy označit :-). Podle výsledků ankety je jednoznačným favoritem jméno Altynaj, což v altajštině znamená Jitřní hvězda. Relativně dost příznivců má i jméno Suzun - tak se jmenuje okresní město, v jehož blízkosti jsme čápy označili (ani v tomto případě nejde o původem ruské jméno, ale o složeninu dvou tatarských slov, která znamenají "voda" a "les"). Máme tedy dvě jména, zbývá vybrat třetí, pro samečka.

Ruská jména jako Boris nebo Andrej nezabodovala vůbec a ani Nikolaj, resp. Kolja, si mnoho příznivců nezískal. Sám jsem favorizoval jméno Čingiz (nejen podle Čingizchána, ale také podle vesnice ležící v oblasti, kde jsme čápy označili), jenže skoro nikdo se ke mně nepřipojil. Takže ještě jedno kolo. Nyní v anketě nabízíme altajská jména Iristu (Šťastný) a Aržan (Zázračný) a "západní" jména Damián (má význam "pokořitel"), Felix ("šťastný") a Kristián ("křesťan"). Rozhodněte!

zde.
autor: Miroslav Bobek
Spustit audio