Drážďany a Coventry, sjednoceni osudem

3. červen 2012

Britské město Coventry si připomnělo 50 let od vysvěcení nové katedrály Sv. Michaela. Byla postavena vedle chrámu, který ve druhé světové válce v ruiny proměnily nálety německé armády. K jubileu dostala katedrála ojedinělý dárek, který jménem přátel předal saský biskup Jochen Bohl a který bude patřit všem civilistům, kteří ve válce přišli o život.

Mír není samozřejmostí, neexistuje bez lidského přičinění, ani bez připravenosti k usmíření. Cestu k němu našly válkou zničené Drážďany a Coventry už před mnoha lety. Kromě partnerství měst, v rámci kterého se konají například i výměny pěveckých sborů, novou dimenzi vztahů symbolizuje téměř třímetrová bronzová figurální plastika. Co by poselství míru a usmíření našel dárek z Florencie na Labi místo v ruinách chrámu v Coventry, který v roce 1940 zničila letadla nacistického wehrmachtu. Hned vedle tohoto mementa přesně před 50 lety vyrostla katedrála nová, ve které mši celebroval biskup Svobodného státu Sasko Jochen Bohl:

Jochen Bohl: „Sochař Helmut Heinze, autor díla a našeho dárku Coventry, zažil bombardování Drážďan jako třináctiletý kluk. Zkušenost z války i možnosti vyrovnání s minulostí se staly ústředním tématem jeho života, křesťanské víry i umělecké tvorby. Plastika s názvem „Sbor přeživších“ vyjadřuje sílu lidí povstat a odhodlaně a s optimizmem vzhlížet do budoucnosti.“

02644693.jpeg

Pro zemského biskupa Bohla jsou ovšem porozumění i mír nemyslitelné bez každodenní práce.

Jochen Bohl: „Přesvědčil jsem se, že křesťanská víra je silou, která napříč hranicemi spojuje lidi. Těší mně, že právě znovupostavený drážďanský Kostel Panny Marie se stal symbolem toho, kolik možností aktivního usmíření a spolupráce existuje. Před několika dny se v něm v rámci mezinárodní akce Akademie míru sešli mladí lidé a diskutovali o tom, co právě oni mohou udělat pro svět bez válek, a nechyběli mezi nimi ani mladí Češi.“

Drážďany - Frauenkirche

Zdůraznil zemský biskup Jochen Bohl, který si velmi cení spolupráci s křesťany v Česku.

Jochen Bohl: „K našemu štěstí máme dobré kontakty například s Českobratrskou církví evangelickou. Partnerské projekty a spolupráce s Coventry je pro nás sice důležitou, nikoli však jedinou mírovou aktivitou, neméně významná jsou setkání s našimi sousedy, s Českem i Polskem, ostatně dobré vztahy a vůle k dialogu se jasně ukázaly i na loňském setkání evangelických církví v Drážďanech“.

autor: zis
Spustit audio