Dr. Ladislav Šourek

15. únor 2011

Jakkoli pražský rozhlas zahájil své vysílání, jak známo, z legendárního kbelského stanu už 18. května 1923, oficiální vznik vysílací instituce se datuje 7. červnem téhož roku.

Tehdy byla ustavena společnost Československé zpravodajství radiotelefonické, spol. s r. o., jež vznikla spojením společnosti Radioslavie se Spolkem českých žurnalistů. K tomuto datu jí ministerstvo pošt a telegrafie udělilo koncesi „pro vysílání bez drátu“.

Teprve v červenci bylo Československé zpravodajství radiotelefonické přejmenováno na Radiojournal, který v tu chvíli obdržel také licenci ministerstva vnitra.

Kmenový kapitál nově ustavené společnosti činil 500 000 Kč, většinově se na něm podílela firma Radioslavia – společnost pro výrobu přijímacích aparátů, jejímž ředitelem byl dr. Ladislav Šourek, který se od roku 1925 stal předsedou jednatelského sboru (vystřídal v té funkci Richarda Gemperleho, ředitele Křižíkových závodů). Programovým ředitelem se stal již několikrát připomenutý Miloš Čtrnáctý, technickým ředitele pak Ing. Eduard Svoboda.

Dr. Ladislav Šourek-u mikrofonu

Ladislav Šourek (1880–1959)
Absolvent právnické fakulty, od roku 1917 ředitel hypotečního a průmyslového oddělení Živnobanky. Od roku 1919 působil jako ředitel Pragobanky, kde vedl především agendu průmyslovou a kde měl možnost se seznámit se zahraničním obchodem, zejména s Francií. V letech 1922–1923 působil na ministerstvu zahraničních věcí jako poradce ve finančních a hospodářských záležitostech. Ministerstvo ho vyslalo do Paříže, kde navázal styky s francouzskými vedoucími hospodářskými kruhy. V roce 1922 se vrátil z Paříže do Československa jako ředitel správní rady Radioslavie, později byl pouze jejím členem.V roce 1923 byl zvolen nejprve jednatelem rozhlasové společnosti, později předsedou jejího jednatelského sboru. Od roku 1925 zastupoval rozhlasovou společnost v Mezinárodní rozhlasové unii v Ženevě, kde byl předsedou její právní komise.

Z archivních zvukových záznamů si můžeme vyslechnout dr. Ladislava Šourka, který v roce 1933 v projevu s názvem „Čím se nám stal rozhlas“ připomínal vzrůst významu tohoto média za první desetiletí jeho činnosti, dále pak jeho rozhlasové vystoupení k československé mládeži ze 4. září 1936.

Spustit audio