Dominika a Kryštof krouží nad Rakovnickem (čtvrtek 22. června 2000)

22. červen 2000

Omlouváme se za dlouhou odmlku; neznamenala, že bychom se o čápy přestali zajímat. Na Rakovnicku se nám opakovaně podařilo potvrdit přítomnost Dominiky. Opět spolu s Kryštofem kroužila ve výšinách (viz fotografie), je tedy jisté, že náš čapí pár letos nehnízdí.

Kroužící Dominika a Kryštof

V blízkosti Dominiky a Kryštofa se zdržuje třetí čáp - on byl pravděpodobně viníkem toho, že se naši čápi stěhovali z hnízda na hnízdo. Podobná situace se stejným vyústěním byla zaznamenána i u jiných druhů ptáků. Třetí plonkový jedinec často zmaří hnízdění páru, který by jinak měl všechny předpoklady odchovat potomstvo.

Opakovaně nám pokládáte otázku: Bude Africká odysea pokračovat? Ano i ne, odpovídám po africku. Přesnější odpověď, i to, z čeho vychází, sepíšu příště. Jistě nemusím zdůrazňovat, že nasazujeme všechny síly, abychom pokračovali, i když jinak.

Konečně bych rád avizoval projekt, který větší částí pochází z "dílny" Africké odyseje. Jde o přímý přenos očekávaného narození severního bílého nosorožce. Nazvali jsme ho Mládě milénia.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio