DokuVlna naživo i v podcastech

21. únor 2017

Můžete ji slyšet kdykoli a kdekoli. Vůbec první vlna autorských dokumentů Radia Wave ráda experimentuje. Líbí se jí krátká stopáž a „prožívané lidské příběhy se silným zvukem,“ říká její dramaturgyně Brit Jensen.

Radio Wave vysílá 11. rok. Přicházejí dokumenty v pravý čas?
Jo. Myslím, že správný čas je pro ně vždycky. Ale teď navíc žánr kvete všude v západním světě, třeba anglosaský a severský dokumenty jsou hodně na vlně. Vím, že ho ve světě často poslouchají mladí lidé, ale tady měl spíš pověst žánru pro trpělivého posluchače. Takže jsme moc rádi, že ho můžeme díky Wavu dostat i k mladším.


Kdekoli a kdykoli
Naživo: 3. sobota v měsíci (20:00-21:00)
Podcast: www.wave.cz/podcasty

Šéfredaktora Iva Jonášová očekává, že DokuVlna přinese osobnější tón.
Naše myšlenka je, že chceme probírat současná témata, a to hlavně skrz osobní příběhy. Chceme se na věci podívat z bližší perspektivy a porozumět jim očima někoho konkrétního, kdo je prožívá. Nechceme poslouchat experty nebo výpovědi svědků, chceme jít dovnitř lidí, a díky jejich příběhům se podívat na témata jako je strach, gender, život na periferii nebo třeba klima.

Čtěte také

DokuVlnu dramaturgujete spolu s Jiřím Slavičínským. Oba jste rozhlasoví dokumentaristé. Jak jste vymysleli 13 tematických skupin?
Jednak podle toho, aby to byly současný témata. A taky jsme se chtěli dostat ven z Prahy. Mnoho dokumentaristů v ní žije, takže se pak „tady všechno“ odehrává, ale to je škoda. Proto jsme navrhli téma Mimo centrum, které může přinést příběhy života na venkově, srovnání se životem v centru, ale i příběhy lidí mimo hlavní proud. Menšiny etnické, náboženské nebo fyzicky odlišné. Vůbec nejdůležitější je pro nás ale to, aby měl autor k tématu blízký vztah.

DokuVlna, nový pořad, který každý měsíc představí několik autorských radiodokumentů

Co sleduje DokuVlna

Začátky - Peníze - Pod dohledem - Strach! - Gender - Rebel/ka - Zvuky v hlavě - Ticho - Osud vs. náhoda - Mimo centrum - Klima - Pouzdro - Rodina 


Pohled šéfky Radia Wave
„Je pravda, že vztah k rádiu se u našich posluchačů v posledních letech změnil. Poslouchat už pro ně neznamená jen si sednout a pustit živě vysílanou radio show. Roste zájem o audioobsahy, které můžou poslouchat i v době, v prostředí a atmosféře, kterou si sami vyberou,“ zdůvodňuje podcasty Iva Jonášová.

Jak chcete zaujmout mladé nebo „mladě smýšlející“ posluchače, na které Radio Wave cílí?
Teprve experimentujeme. Vysíláme kratší stopáže, děláme dokumenty od 3 – 5 minut do 25 minut. Zároveň od začátku pracujeme s tím, že to bude podcastovatelný cyklus, takže každý si ho může vzít do mobilu nebo tabletu. A taky jsme zvolili formát magazínu: v sobotu večer uvádíme 2 – 3 dokumenty naživo ve studiu. Nechceme je analyzovat, spíš prezentovat. To je náš obal, který, doufám, bude přitažlivý.

Už máte za sebou první téma Začátky. Jak to šlo?
Máme z toho dobrý pocit – ale hlavně očekáváme, jak posluchači magazín přijmou…

V březnu moderujete Zapomenutý východ. Na co se můžeme těšit?
Pustíme dva dokumenty: první se jmenuje Podělanej kšeft, což je snímek, který se odehrává na veřejném záchodě ve východopolském Lublinu. Na podzim vyhrál 2. cenu na Prix Europa, a my budeme prezentovat překlad, který jsme vytvořili. Druhý dokument je český, ale z východu Ukrajiny. Cestou zapomenutou válkou se tam odehrává ve válečné zóně.

DokuVlna

Získáte dost autorů?
To ještě nevíme, zatím pracujeme převážně s novými. Spolupracujeme s lidmi z filmu, nebo třeba s jednou vědkyní, která se rozhodla, že si to chce vyzkoušet.

autor: Michal Ježek
Spustit audio