Do odletu zbývá přesně týden (pondělí 6. prosince 1999)

6. prosinec 1999

Úplně všechny vánoční dárky už mám nakoupené. "To seš dobrej!" řekla mi kolegyně, ale vzápětí si uvědomila, že zas až takový výkon to není: "No jo, vždyť za pár dnů letíte."

Po dlouhé době se v příštích týdnech uskuteční další velká expedice za černými čápy. Má dva hlavní cíle. Za prvé prozkoumat zimoviště černých čápů a dalších tažných ptáků v povodí řeky Senegalu, kde nejenže nyní zimují Dominika a Kryštof, ale dlouho tam pobývali i někteří belgičtí čápi. Za druhé chceme přinést informace o tom, jak žijí Afričané na sklonku tisíciletí. Podobně jako z našich cest v letech 1995 a 1997, i tentokrát budeme z Afriky vysílat živé telefonické vstupy (v Dobrém jitru Českého rozhlasu 2 - PRAHA každé pondělí, středu a pátek v 6.45). Současně bychom však měli být schopni přenášet i data, tedy zvukové záznamy, které odvysílají magazíny Meteor a Odysea na ČRo 2, obrázky, které se objeví v Dobrém ránu na ČT 1 a na Internetu, a konečně také texty na tyto a rozhlasové internetové stránky.

Tisková konference k expedici se uskuteční ve čtvrtek v malém zasedacím sále Národního muzea; začátek je naplánován na 10. hodinu. Do Dakaru odlétáme (Khalil Baalbaki, Honza Petrů a já) příští pondělí odpoledne a v Africe se zůstaneme až do 6. ledna. Většinu času se budeme pohybovat po Mauritánii, což je bezpochyby jedna z nejzajímavějších zemí na světě. Podrobněji se jí budu věnovat v některém z příštích zápisů.

Organizátorem expedice je tradičně Český rozhlas 2 - PRAHA, hlavním sponzorem společnost DHL International Česká republika.

Mapa západní Afriky
autor: Miroslav Bobek
Spustit audio