Dnes nic mimořádného (čtvrtek 14. října 1999)

14. říjen 1999

I když není nic mimořádného, přece jen se jedna zajímavost objevila: Dominika postoupila v jižní Mauritánii k západojihozápadu, do blízkosti senegalské hranice, potažmo hlavního toku řeky Senegalu. Dá se očekávat, že se -podobně jako v minulých letech Kristýna- u Senegalu nějakou dobu zdrží a pak postoupí hloub na jih.

mapa

Kryštof setrvává na své marocké zastávce, kam se vrátil ze Sahary. Jarda Šimek začíná pracovat na rešerši, aby zjistil, jestli byl "zpětný tah" u někdy u čápů zaznamenán.

O Václavovi, který překvapivě letí dosud spíše hypotetickou jižní cestou, nemáme nové informace. Družice včera vpodvečer zachytily pouze jedno písknutí jeho satelitního vysílače, a to samozřejmě na výpočet souřadnic nestačilo. V souvislosti s letos sledovanými čápy podotýkám, že souřadnice a mapy najdete na stránce Čápi on line, která je navíc aktualizována daleko častěji, než tento server (je obtížné najít čas na psaní deníčků.).

Včera jsme přinesli zprávu o smrti Jonáše. Opakuji, že ve Španělsku ho podle všeho zastřelil pytlák - podrobnosti najdete v příloze. První čtenáři se nás začali ptát, kam mají posílat své protesty. Tedy: můžete je adresovat nám a my je předáme, nebo přímo panu velvyslanci, Jeho Excelenci Juanovi M. Barandicovi na velvyslanectví Španělska, Pevnostní 9, 162 00 Praha 6. Samozřejmě nejde jen o Jonáše: podle našich poznatků je ve Španělsku pro tažné ptáky podobně nebezpečno jako ve Francii. A není to způsobeno jen velmi vysokým počtem lovců.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio