Detektivní případ H5N1 ve Španělsku

12. červenec 2006

Španělsko minulý týden potvrdilo první nález vysoce patogenní formy viru ptačí chřipky - H5N1. Nositelem byla potápka roháč (Podiceps cristatus), která uhynula na jezeře Salburua nedaleko města Vitoria v Baskicku. Nevyřešenou otázkou dosud je, odkud se sem kontaminovaný pták dostal a jak se vůbec nakazil.

K vyřešení této záhady přispěli ornitologové. Právě oni díky znalostem ptačího života již dříve několikrát pomohli odhalit cesty, kterými se virus na určitá místa dostal. Příkladem může být nakažená labuť, nalezená letos ve Velké Británii. Při jejím nálezu bylo uvedeno, že se jedná o labuť zpěvnou (Cygnus cygnus), hnízdící v chladnějších severních oblastech Evropy. Teprve ornitologové upozornili na chybné určení ptáka s tím, že se jedná o běžnou místní labuť velkou (Cygnus olor). Zde již nebyl způsob nakažení takovou záhadou.

U španělské potápky bylo důležité určit, o jaký poddruh se jedná. Ptáci z rovníkové Afriky se totiž od evropských liší, ale dosud nebyli severně od Sahary zaznamenáni. Pokud by do Španělska nakažená potápka z tropů dolétla, byl by to ojedinělý případ. Na první pohled se ale jednalo o ptáka podobného evropským potápkám. Současně bylo velmi nepravděpodobné, že by mohlo jít o potápku, která přilétla ze severní Afriky. Zde totiž žije jen několik párů. Důležité bylo zjistit stáří - pokud by se jednalo o letošní mládě, muselo by se nakazit ve Španělsku. Ovšem podle všeho potápka uhynula již v květnu a v této době nemohlo být žádné mládě ve velikosti dospělého ptáka.

Potápka roháč

Výsledkem tohoto téměř detektivního pátrání tedy bylo zjištění, že se jedná s největší pravděpodobností o starší potápku, která do Španělska přilétla odněkud ze zimoviště ve Středomoří.

Nakazit se tím pádem mohla kdekoliv. Obchod s ilegálně dováženým drůbežím masem z Číny přes veškeré zákazy stále kvete. V únoru bylo například u města Benidorm zadrženo nákladní auto s 21 tunami drubežího masa z Číny. Kolik zásilek se ale nepodaří zachytit, nikdo neví.

Do Španělska se H5N1 dostalo zřejmě stejným způsobem jako do Afriky - s importovanými drůbežími výrobky či masem. Jakým záhadným způsobem se však nakazila právě potápka, asi těžko rozluštíme.

autor: Martin Smrček
Spustit audio