Delfíní jazyk

7. leden 2008

Delfíní hvízdání představuje velmi komplexní a kontextuální komunikaci, která se dá považovat za "řeč" - takový je závěr Liz Hawkinsové, která delfíny studovala více než tři roky.

Zoologové už dříve věděli, že delfíni používají určitý typ hvízdání k tomu, aby se odlišili od ostatních jedinců, ale význam mnoha dalších hvizdů zůstával neznámý. Liz Hawkinsová z Centra pro výzkum velryb na australské Univerzity Jižní kříž analyzovala celkem 1647 nahrávek zvukových projevů delfínů skákavých (Tursiops truncatus), kteří se vyskytovali ve vodách kolem Nového Jižního Walesu. Hvízdání roztřídila podle počáteční frekvence, délky trvání zvuku a koncové frekvence.

Poté identifikovala hlasové projevy, které provázejí určité chování delfínů. Zjistila, že například migrující delfíni v 57 procentech případů vydávají hvízdání, které symetricky stoupá a klesá. Naopak při krmení od nich tento typ zvuků prakticky neuslyšíte. Při sociálních kontaktech s ostatními příslušníky svého druhu pak nejčastěji používají nízké nebo stoupající tóny.

Podle článku v New Scientist odborníci zatím nepředpokládají, že by bylo možné vytvořit něco jako překladový slovník. Jsou však přesvědčeni, že delfíní komunikace je mnohem složitější, než jsme se zatím domnívali.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio