David stále mimo hnízdo (pondělí 29. března 1999)

29. březen 1999

V sobotu jsme se s Honzou Petrů věnovali kontrole a vylepšování analogové části přenosové trasy od hnízda k videorekordérům.David se větší část odpoledne a večer zdržoval na kopci s loňským hnízdem, ale přímo na hnízdě se neobjevil. Stejně se choval i v předchozích dnech.

Co to může znamenat?

1. David obsadil loňské hnízdní teritorium a čeká na Kristýnu. Při tomto čekání posedává v okolí hnízda a zpovzdálí jej hlídá proti případným vetřelcům, kteří by se tam chtěli usadit. Když se nedočká Kristýny, utvoří pár s jinou samičkou, která se objeví v jeho hnízdním teritoriu a usadí se na loňském hnízdě.

2. David se "nemohl dočkat" - objevila se jiná čápice a nový pár se již vytvořil a společně staví další hnízdo někde v blízkosti toho loňského. Vzhledem k tomu, že hlavní návrat čápů černých ze zimovišť teprve přijde v nejbližších dnech, je podle mého názoru pravděpodobnější první možnost. Jiná, pro nás nejméně příznivá varianta, by nastala v případě, že Davidovi se nepodaří najít hnízdní partnerku, nebude hnízdit, bude se toulat po okolí a posléze odlétne z Brd.

O Kristýně nic nového, bohužel, platí Mirkův zápis ze středy 24. 3. 1999.

Jonáše potvrdily družice včera večer opět v jihozápadním Španělsku.

Spustit audio