David byl pozorován a vyfotografován ve Španělsku! (pondělí 9. listopadu 1998)

9. listopad 1998

Dnes ráno jsem před vysíláním Dobrého jitra nedočkavě spěchal k počítači, abych nahlédl do pošty. Kolegové ze Španělska nezklamali. V sobotu dopoledne se vypravili na místo poslední přesné lokace Davida v deltě řeky Guadalquivir. Během prvních dvou hodin projíždění mezi rýžovišti, kde pracovaly zemědělské stroje, pozorovali naši přátelé Alejandro Tores, jeho otec a Cristina Parkesová několik set ptáků, především volavky stříbřité a popelavé, racky mořské a velká hejna čápů bílých.

David ve společnosti čápů bílých

První čtyřčlennou skupinu černých čápů viděli blízko zavodňovacího kanálu, ale David mezi nimi nebyl. Podle rady místního zemědělce se vydali na další místo a blízko menšího hejna bílých čápů nalezli 5 čápů černých a jeden z nich byl David! Ze vzdálenosti asi 500 metrů mohli silným dalekohledem rozeznat jeho "batůžek" i anténu, zachytili také signál pozemního vysílače.

Mezitím David několikrát přeletěl, zamíchal se do velkého hejna padesáti čápů bílých a později se vrátil zpět na původní místo se třemi jinými černými čápy, tři z nich včetně Davida byli dospělí, čtvrtý byl mladý pták ve druhém roce života s oranžovým plastikovým kroužkem. Odpoledne všichni čtyři čápi černí odletěli a zmizeli z dosahu pozorování i přijímače.

Tolik ze zprávy Alejandra Torese mladšího, který se Vám představuje na první fotografii společně s Cristinou Parkesovou při sobotním sledování, na druhém obrázku je David ve společnosti tří čápů bílých.

Alejandro Tores ml. a Cristina Parkes při pozorování čápů
Spustit audio