Další gorilí skupina si zvyká na turisty

26. únor 2010

Organizace Uganda Wildlife Authority (UWA) zahájila proces habituace další skupiny goril v jižní části Bwindi National Park v jihozápadní Ugandě. Touto cestou se snaží vyjít vstříc stále většímu zájmu turistů o pozorování goril ve volné přírodě.

Habituace - to je proces, pomocí kterého si gorily zvykají na přítomnost lidí aniž by došlo ke změně jejich přirozeného chování. Vedoucí záchranného programu, Sam Mwandha, řekl, že nová habituace je teprve na začátku. Zatím se dá jen těžko říci, zda skupina, pojmenovaná Vikingu, bude schopna akceptovat přítomnost lidí. Definitivní odpověď na tuto otázku bude jasná pravděpodobně až v průběhu příštích několika měsíců.

Vikingu je osmou habituovanou skupinou z celkového počtu 34 gorilích rodin, které byly v období posledních dvaceti let objeveny v rezervaci Bwindi Forest. V současné době v jižní časti parku Bwindi probíhá habituace jiné skupiny goril, Nsongi. Další skupiny goril, jež si zvykly na přítomnost lidí, jsou Bitukura, Mubare, Habinyanja, Nkuringo, Rushegura a Kyaguriro.

Zisky plynoucí z turistiky, zaměřené na cesty za gorilami, představují 40% až 50% celkových příjmů z turistiky v tomto regionu. Pan Mwandha prohlásil, že po habituaci skupiny Vikingu zatím nebudou další skupiny zahrnuty do tohoto programu, a to nejméně až o roku 2012.

Mládě v pralese

V současné době se v rezervaci Bwindi vyskytuje zhruba polovina z celkového počtu 760 goril horských. Zbytek žije v horách Konga, Rwandy a Ugandy.

autor: Marina Vančatová
Spustit audio
Projekt Odhalení