Dalajláma pro Rádio Česko: Čínská vláda se odmítá zabývat tibetskou otázkou

2. prosinec 2008

Tibetský duchovní vůdce dalajláma v Praze poděkoval Čechům i Václavu Havlovi osobně za to, že přinejmenším od roku 1989 veřejně podporují Tibet. V rozhovoru pro Rádio Česko dalajláma navázal na své listopadové výroky o tom, že ztrácí důvěru v čínskou vládu: "Čínská vláda se odmítá zabývat tibetskou otázkou, chce řešit, co bude s dalajlámou." Podle nositele Nobelovy ceny míru z roku 1989 se jeho vyjednavači zasazují spíše o dodržování lidských práv obyvatel Tibetu i práv menšin. Dodal, že už počátkem 80. let mu čínská vláda předložila pětibodový plán podmínek, za nichž se může vrátit do Tibetu. Ty ale nepřijal.UVNITŘ ČLÁNKU: AUDIO

"Zachování tibetské kultury není jen v zájmu šesti milionů Tibeťanů, ale i milionů mladých Číňanů," řekl tibetský dalajláma. Těsně před setkáním s evropskými poslanci v Bruselu uvedl, že zájem Evropanů o Tibet je upřímný.

Václav Havel s dalajlámou probíral, jak může Tibetu pomoci Evropská unie. Dalajláma po schůzce s ním označil za podstatné i vztahy Indie s Čínou. Mimo jiné uvedl: "Když v Tibetu panuje napětí, protože Číňané tam poslali další vojáky, Indové to špatně snášejí." Za klíčovou označil dalajláma pomoc Indie stovkám tisíc tibetských uprchlíků.

O indických politicích dalajláma řekl, že jsou někdy trochu opatrnější, což je pochopitelné. "Stejně tak jsou opatrní někteří politikové v Evropské unii, nebo někdy i v Americe. Snad jen ti čeští mají víc odvahy," doplnil s úsměvem duchovní vůdce Tibetu. Sebe samotného dalajláma v nadsázce označil za "státního bezdomovce", který se cítí doma v Indii, ale třeba i v Česku.

Jak dalajláma dodal, i premiér Mirek Topolánek, s nímž se v Praze sešel, projevil velký zájem o tibetskou věc.

Čína zrušila kvůli dalajlámově cestě do Evropy summit s evropskými představiteli naplánovaný na pondělí 1. prosince 2008. Václav Havel ale s odvoláním na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga naznačil, že se čínsko-evropský summit v nějaké formě později přece jen uskuteční.

POSLECHNĚTE SI CELÝ ROZHOVOR V MP3:

autor: mam
Spustit audio