Čtenářský deník Auditoria: zimní dovolená v krásných knihách

25. leden 2022

Je čas zimních radovánek. Jak se na hory za lyžováním a rekreací jezdilo dřív? A jaký vztah máme k horám my? Nahlédněte do vybraných knih, které spojuje téma hor a sněhu.

Začněme knihou, která nám představí samotné hory a vztah člověka k nim. Tomuto tématu se ve své knize Uhranuti výšinami věnoval norský horolezec a geolog Henrik Svensen. Na více než třech stech stranách předkládá čtenářům kulturní dějiny hor a historii jejich výzkumu, objevování a dobývání. Více se dozvíte z recenze publicisty Jana Lukavce.

Pak se vydáme do doby nedávné a na tuzemské kopce. Úspěšný trojdílný cyklus obrazových publikací Retro nabízí reprodukce reklam z padesátých až osmdesátých let minulého století. Třetí díl mapuje dovolené za socialismu a stranou pochopitelně nenechává ani zimní rekreaci.

Další kniha plná krásných dobových i moderních fotografií vznikla pod dohledem fotografa Herberta Slavíka a jmenuje se Naše hory, lyže, sníh. Připomíná průkopníky lyžování, tradici velkých závodů, poválečné kolektivní dovolené, povinné školní lyžařské výcviky i počátky snowboardingu.

Jedním z fotografů, kteří jsou ve Slavíkově knize představeni, je Vilém Heckel. Sám aktivní lezec, zemřel v roce 1970 při výpravě pod Huascaránem. Jeho slavná fotografická kniha Naše hory vyšla poprvé roku 1956 a na černobílých krajinářských fotografiích najdeme úchvatné záběry našich, čili tehdy i slovenských hor, a kolegů horolezců. Po autorově smrti tato kniha vyšla ještě dvakrát.

Architektuře českých hor se věnuje publikace Ó hory, ó hory, ó hory, která vyšla u příležitosti tematické výstavy v Galerii Jaroslava Frágnera z roku 2018. Je to vlastně jakýsi alternativní průvodce po českých i slovenských horách. Úvod knihy patří sondě do historie, jejím těžištěm je ale současná architektura směřující k udržitelné environmentální výstavbě. Stranou nezůstanou ani drobnější prvky veřejného prostoru, třeba vyhlídky a odpočívadla.

Závěrem zmíňme jednu rozvernou a výtvarně velmi zdařilou knihu pro děti. Ilustrátor Lukáš Urbánek a spisovatelka Milada Rezková vymysleli postavu doktora Racka, s jehož dobrodružstvími se děti pravidelně setkávají v časopise Raketa. Zároveň o něm vyšly už tři knihy. Jednou z nich je Doktor Racek na horách. Rozlučme se verši právě z této knihy: „Sova sněžná s velkou lupou trénovala za chalupou lyžování pozpátku. / Racek jí pak na lavici chladil sněhem v rukavici odřeniny na zadku.“

Heckel, Vilém: Naše hory (Orbis, Praha 1956)

Ó hory, ó hory, ó hory (Galerie Jaroslava Fragnera, Praha 2018)

Petrov, Michal: Retro 3. (Povolená) dovolená (Jota, Brno 2017)

Rezková, Milada: Doktor Racek na horách (Labyrint, Praha 2009)

Slavík, Herbert: Naše hory, lyže, sníh (WWA photo, Praha 2020)

Svensen, Henrik: Uhranuti výšinami (Argo, Praha 2017)

autor: Jana Žáková
Spustit audio

Související