Čtenářský deník Auditoria: knižní průvodce fotbalovým světem

15. červen 2021

Podle počtu vydaných knih to vypadá, že fotbalu rozumí opravdu každý. Kolik jen vyšlo encyklopedií, teoretických návodů, jsou zpracované historie i těch nejmenších vesnických klubů. Téměř každý fotbalista má svou vlastní monografii. Z tohoto nepřeberného množství je těžké vytáhnout pár knih, které i laikovi nastíní krásu tohoto sportu. Přesto se o to pokusme v našem výběru.

Kniha Fotbalový atlas světa z roku 2015 je monumentální encyklopedií. Autor ke své obsáhlé práci zvolil geografický klíč a postupně nám stručně představuje historii ligových klubů, výrazné osobnosti, souhrn výsledků z kvalifikací i mezinárodních utkání, ale třeba i klubová loga každé ze dvou set devíti členských zemí FIFA a okrajově i oblastí, jež do mezinárodní fotbalové federace nepatří.

Zdeněk Zikmund ve své knize Bican proti Hitlerovi zpracoval obraz tohoto nejoblíbenějšího sportu v kulisách temného období druhé světové války. Přibližuje případy odboje, ale i aktivismu a kolaborace. Připomíná politické, ekonomické a společenské souvislosti, vzpomíná osobnosti, které zahynuly v koncentračních táborech nebo na válečných frontách. 

Ani mladší fanoušci a čtenáři nepřijdou zkrátka. Ondřej Fuczik vydal obsáhlou knihu Hrdinové s podtitulem Největší příběhy české kopané. Jsou v ní texty z historie české kopané oživené krátkými komiksy. Na základě této knihy vznikla výstava, která úspěšně putuje českými městy.

Pokud ale neholdujete přehledům a tabulkám a dáváte přednost beletrii, také pro vás se najde mnoho knih zobrazujících tuto populární hru. Zmiňme zde alespoň italský román Giovanniho Arpina Squadra azzurra, Centrforvard argentinského autora Osvalda Soriana, nebo Sám mezi rowdies amerického novináře Billa Buforda. Opomenout nelze tuzemskou klasiku, kam bezpochyby patří Eduard Bass a Klapzubova jedenáctka, nebo Karel Poláček a jeho Muži v ofsajdu. První vydání tohoto humoristického románu vyšlo už v roce 1931, kdy vznikl i úspěšný film s Hugo Haasem a Jindřichem Plachtou v hlavních rolích.

Tak dobrá je to hra. To je název antologie české poezie, v níž hraje prim právě fotbal. Zdá se vám nemožné sesbírat tolik básní o fotbale, aby vydaly na knihu? Vězte, že je v ní obsaženo osmnáct českých autorů, mezi nimi například Václav Rozehnal, který veršuje: „Ofside! Píská píšťalka,/ pak si míč na chvíli odskočí;/ hop za plot! Ze všech nejvíc se naběhá/ pomezní rozhodčí.“

Fuczik, Ondřej: Hrdinové (Yinachi, Praha 2017)

Poláček, Karel: Muži v ofsajdu (Fr. Borový, Praha 1931)

Tak dobrá je to hra (Větrné mlýny, Olomouc 2004)

Truchlik, Ivan: Fotbalový atlas světa (Ottovo nakladatelství, Praha 2015)

Zikmund, Zdeněk: Bican proti Hitlerovi (Prostor, Praha 2020)

autor: Jana Žáková
Spustit audio