Čtenářský deník Auditoria: knížky, které byste měli znát k hongkongské chřipce

2. březen 2021

Přinášíme pár tipů na dostupnou literaturu, ze které se můžete dozvědět víc o hongkongské chřipce. Ta v našich zemích řádila na přelomu 60. a 70. let minulého století.

Na konci šedesátých let se i v Československu objevila tzv. hongkongská chřipka. V dobové literatuře je ale informací k této epidemii k dohledání velmi málo. V tehdejším tisku vycházely pouze kratší informační články. Na stránkách Ústavu pro českou literaturu AV ČR je veřejnosti dostupný digitalizovaný deník Rudé právo, na jehož stránkách jsou tyto články k dohledání. Například tento fejeton D. Blažeje z 26. února 1969.

Čtěte také

Naopak nejobsáhleji máme zmapovánu pandemii španělské chřipky z 20. let 20. století. Skvěle ji popsal rakouský lékař žijící v Praze Harald Salfellner, který se zabývá i kulturními dějinami medicíny. Jeho kniha Španělská chřipka je plná informací a úžasných dobových fotografií. Tato epidemie vlastně odstartovala řadu dalších chřipkových epidemií rozprostřených během celého 20. století i století následujícího. V červencovém čísle časopisu Vesmír z roku 2009 o tom píše v reakci na tehdy doznívající prasečí chřipku profesor Ladislav Machala. Ten je také spoluautorem populárně-naučné knihy Viry pro 21. století, v níž s profesorem Janem Konvalinkou mimo jiné nastiňují historii i možný vývoj virových onemocnění.

Odborné publikace samozřejmě také hongkongskou chřipku zmiňují. Vyberme tedy alespoň dvě přístupné i poučenému laikovi. Jednou z nich je vysokoškolská učebnice doktorky Dany Göpfertové z Ústavu epidemiologie, vydanou nakladatelstvím Univerzity Karlovy. Druhou je kniha Chřipka autorů Jiřího Berana a Jiřího Havlíka. Vyšla v roce 2005 ve druhém doplněném vydání a detailně se zabývá tímto infekčním onemocněním, jeho historií, diagnostikou, klinickými projevy, prevencí i očkováním.

Závěrem toto vážné téma trochu odlehčeme. Hongkongská chřipka se dostala i na stránky dětské literatury. V roce 1973 vyšlo první vydání knihy Vojtěcha Steklače Boříkovy lapálie. V kapitole „Jak jsem šel pro citróny“ maminka Boříka podezírá, že má tento typ chřipky a jako prevenci doporučuje právě citróny.

Salfellner, Harald: Španělská chřipka. Příběh pandemie z roku 1918 (Vitalis, Praha 2018)

Konvalinka, Jan – Machala, Ladislav: Viry pro 21. století (Academia 2011)

Beran, Jiří – Havlík, Jiří: Chřipka. Klinický obraz, prevence a léčba (Maxdorf, Praha 2005)

Göpfertová, Dana – Pazdiora, Petr – Dáňová, Jana: Epidemiologie. Obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí (Karolinum, Praha 2013)

Rudé právo (1950–1989) 

autor: Jana Žáková
Spustit audio