Čtenářský deník Auditoria: knihy o Ukrajině

5. květen 2022

Pokud máte o Ukrajině a Zakarpatí jen mlhavé povědomí a chtěli byste si znalosti prohloubit, přinášíme vám tipy na pár knih, které byste při seznamování s touto krásnou zemí rozhodně měli vzít do ruky. 

Začneme historií Ukrajiny. Už druhého vydání se dočkala publikace Dějiny Ukrajiny z edice Dějiny států. Oproti prvnímu vydání doplnili její autoři Jan Rychlík, Bohdan Zilynskyj a Pavel Robert Magocsi ještě události let 2015 až 2021. 

Nedávno vyšel český překlad knihy ukrajinského historika Volodymyra Vjatrovyče Ukrajinské 20. století - Utajované dějiny. Autor v ní populárně přibližuje historii Ukrajiny v období od roku 1918, kdy na krátkou dobu vznikl samostatný ukrajinský stát, až do rozpadu SSSR v roce 1991. 

Nám nejbližší ukrajinský region je Zakarpatí. Toto území bylo do roku 1919 součástí Uherského království, v meziválečném období patřilo pod názvem Podkarpatská Rus k Československu, od března 1939 ho okupovalo Maďarsko. Po osvobození v roce 1944 ho československá vláda odstoupila SSSR.

Dějinami Zakarpatí v meziválečném období se zabývá slovenský historik Peter Švorc v knize Zakletá zem: Podkarpatská Rus 1918-1946), věnované jednotlivým aspektům politického, hospodářského, sociálního a kulturního života na tomto území.

Podkarpatskou Rus už ve dvacátých a třicátých letech hojně navštěvovali čeští turisté. Po roce 1991 se tento zájem obnovil. Architektonické, technické, kulturní památky a přírodní zajímavosti této oblasti jsou shrnuty v průvodci Oleny Krušynské Zakarpatí.

Kromě odborných knih vám mentalitu národa přiblíží i krásná literatura. Zajímá-li vás lidové vypravěčství, které jistě o charakteru etnika mnohé vypovídá, sáhněte po souboru ukrajinských mýtů, pohádek a pověstí. K vydání ho připravila ukrajinistka Rita Kindlerová. Jmenuje se Pomsta Oleksy Dovbuše podle svého hlavního hrdiny, legendárního zbojníka z 18. století. Zařazeny jsou všechny oblasti Ukrajiny, dodržen je ale akcent na původní ukrajinskou tvorbu.

A nakonec doporučuji soubor povídek ukrajinských spisovatelů mladší generace Ukrajina, davaj, Ukrajina! Texty, které v knize najdete, vznikly v období od poloviny osmdesátých let až takřka do naší současnosti. Zastoupeni zde jsou ukrajinsky píšící autoři a autorky širokého spektra názorů, témat, formálních prostředků i uměleckých stylů. Jmenujme jen pár osobností z celkových čtyřiačtyřiceti, které v obsahu antologie můžete najít: Serhij Žadan, Taras Prochasko, Taňa Maljarčuk či Vjačeslav Medviď. Cenné jsou i úvodní studie Marko Roberta Stecha a Lucie Řehoříkové.

Krušynska, Olena: Zakarpatí (Academia, Praha 2017)

Pomsta Oleksy Dovbuše (Argo, Praha 2004)

Rychlík, Jan - Zilynskyj, Bohdan - Magocsi, Paul Robert: Dějiny Ukrajiny (NLN, Praha 2015)

Švorc, Peter: Zakletá zem (NLN, Praha 2007)

Ukrajina, davaj, Ukrajina! (Větrné mlýny, Brno 2012)

Vjatrovyč, Volodymyr: Ukrajinské 20. století (Academia, Praha 2020)

Spustit audio

Související