Čtenářský deník Auditoria: knihy o prezidentu Masarykovi

14. září 2022

V září roku 1937 zemřel první prezident Československé republiky T. G. Masaryk. Množství knih, které vyšly nejen v češtině o tomto velkém muži českých dějin, by se dalo počítat na kilometry. A to nepočítáme jeho vlastní dílo. Zkusme přesto upozornit na pár zajímavých tipů, které vám Masarykovu osobnost přiblíží.

Na začátek vyberme dvě knihy připomínající právě Masarykovo úmrtí, respektive pohřeb. Ten reflektuje kniha Rozloučení s T.G.M. Jak z podnázvu vyplývá, jde o záznam pohřbu, který odvysílal tehdejší Radiojournal v přímém přenosu.

K šedesátému výročí úmrtí vyšla kniha fotografií Ladislava Sitenského To kalné ráno. Černobílé fotografie z pohřbu jsou doprovázené texty Karla Čapka a Jaroslava Seiferta.

Cesta a odkaz T. G. Masaryka se jmenuje sborník, který vychází z rozhlasového cyklu přednášek vysílaných na ČRo Vltava v roce 2000. Významné české osobnosti se vyslovují k různým stránkám Masarykova života, jeho vlivu a odkazu.

Pokud chceme sáhnout po ještě novějším díle, neměli bychom opomenout životopisnou knihou z pera renomovaného autora Pavla Kosatíka Jiný T.G.M. Nejedná se o klasický životopis, ale v jistém smyslu reflexe Masarykových názorů, postojů a díla.

Velmi kvalitní kniha pro děti vzešla z pera Renaty Fučíkové a jmenuje se, jak jinak, Tomáš Gariggue Masaryk. Ukazuje našeho prvního prezidenta sice ve stručnosti, ale zato v krásně graficky upravené knize, která dětem otevře cestu k dalšímu objevování doby vzniku naší republiky.

Jako kuriozitu vzpomeňme i brožurku O presidentu Masarykovi vypravuje Jan Herben. Spisek vyšel ještě za prezidentova života. Herben v něm přibližuje malým dětem Masarykovu osobnost a skutky.

Na závěr doporučuji zajímavou pragensii Deset pražských bytů rodiny Masarykovy. Autor Josef Tichý nás zve na místa spojená s pražskými pobyty profesora Masaryka a jeho rodiny.

Cesta a odkaz T. G. Masaryka (NLN 2002)

Fučíková, Renáta: Tomáš Gariggue Masaryk (Práh 2006)

Herben, Jan: O presidentu Masarykovi vypravuje Jan Herben (Orbis 1930)

Kosatík, Pavel: Jiný T.G.M. (Paseka 2018)

Rozloučení s T.G.M. (Orbis 1937)

Sitenský, Ladislav: To kalné ráno (Dita 1997)

Tichý, Josef: Deset pražských bytů rodiny Masarykovy (Ústav T. G. Masaryka 2006)

autor: Jana Žáková
Spustit audio