Čtenářský deník Auditoria: knihy o ochraně přírody z přelomu 70. a 80. let 20. století

29. leden 2024

Tentokrát se podíváme na knihy, které si mohl sehnat běžný čtenář v době, kdy byla ekologická témata na knižních pultech zastoupena ještě velmi okrajově. Padesát let od svého založení totiž letos slaví Hnutí Brontosaurus. Rok 1974 byl na mezinárodní konferenci OSN vyhlášen jako Rok životního prostředí. A tak i u nás, za železnou oponou, vznikla pod záštitou Socialistického svazu mládeže iniciativa podporující myšlenky ochrany přírody.

V roce 1979 byl natočen Brontosaurus, dětský film z pera uznávané autorky Věry Plívové-Šimkové. Vypráví příběh party dětí, které se rozhodly bojovat proti černým skládkám v místní lese. Tento socialistický příspěvek do rodící se debaty o ekologii obdržel i několik mezinárodních ocenění, i když dnes se zdá poněkud naivní a v kontextu dalších autorčiných počinů jako jeden ze slabších. V tištěné podobě vyšla stejnojmenná kniha o čtyři roky později, a to s ilustracemi Vladimíra Jiránka, bratra Jiřího Jiránka. Jiří byl spoluzakladatelem legendárního Hnutí Brontosaurus. Vladimír svými kresbami a vtipy doplňoval knihy redaktora Mladého světa Josefa Velka, dalšího ze zakladatelů tohoto spolku. Tituly Jak jsem bránil příroduPříběhy pro dvě nohy i pozdější Muž přes plot jsou výpovědí o tehdejším stavu, možnostech a snahách ekologicky smýšlejících lidí.

Nedílnou součástí myšlenek hnutí je samozřejmě i pedagogické působení na mládež. Už od konce sedmdesátých let se konaly letní tábory a podobné akce pro dospívající. Při těchto mimoškolních aktivitách a projektech se nadchlo pro ekologii velké množství budoucích kvalifikovaných odborníků. Podmínky pro získání pionýrského odznaku, úkoly a hry pro mladé ochránce a výklady o přírodě najdete v knize Ochránce přírody. Jejím autorem je opět vlivná postava počátků environmentálního hnutí Josef Velek.

Z knih cizí provenience byla oblíbeným titulem Ohrožená příroda francouzského biologa Jeana Dorsta. Tu v roce 1974 přeložila Mária Lexová za pomoci Jana Čeřovského, oba byli spolupracovníky Mezinárodní unie pro ochranu přírody. Autor zde shrnuje výsledky svého dlouholetého studia příčin vymírání druhů v souvislosti s činností člověka.

Pod stejným názvem vyšla i česká kniha Emila Hadače, Jaroslava Stoklasy a Bedřicha Moldana. V úvodu knihy se píše: „Zdravé životní prostředí je podmínkou naší poměrně vysoké životní úrovně. Abychom však své prostředí udrželi aspoň na snesitelné úrovni, musíme změnit svůj způsob života.“ Po přečtení této knihy si můžete položit otázku, co se tedy na našem způsobu života za uplynulých čtyřicet let od jejího vydání změnilo.

Dorst, Jean: Ohrožená příroda (Orbis, Praha 1974)

Hadač, Emil: Ohrožená příroda (Horizont, Praha 1983)

Plívová-Šimková, Věra: Brontosaurus (Albatros, Praha 1983)

Velek, Josef: Jak jsem bránil přírodu (Práce, Praha 1980)

Velek, Josef: Příběhy pro dvě nohy (Práce, Praha 1988)

Velek, Josef: Ochránce přírody (Mladá fronta, Praha 1978)

autor: Jana Žáková
Spustit audio

Související