Co vyčtete z rukopisu osobností světových dějin?

13. červen 2017

Rozhlasová knihovna slaví 85. narozeniny a má se čím pochlubit. Mezi 76 tisíci svazky najdeme i unikátní Knihu návštěv, kterou rozhlas založil nedlouho po druhé světové válce. Přináší autentické podpisy a vzkazy osobností, které se zapsaly do dějin. Mnoho z nich se stále těší světové popularitě. Prohlédněte si fotogalerii.

Geniální hudební skladatel Sergej Prokofjev složil svou první operu v devíti letech. Nesmazatelně se ale zapsal do dějin hudby zejména baletem Romeo a Julie. Zkomponoval ho tři roky po návštěvě Československého rozhlasu, při které k podpisu připojil i výmluvnou kresbu.

Geniální hudebník Sergej Prokofjev

Zrůdnosti první světové války vyvolaly v milionech lidí pocit absurdity života. Hrstka umělců a intelektuálů se v zimě 1916 sešla v curyšském Kabaretu Voltaire, aby dala těmto pocitům průchod. Spontánně vzešlo hnutí, které bylo třeba pojmenovat. Podle legendy se užilo slovo Dada prostě proto, že do něj osobnosti kolem Tristana Tzary náhodně zabodli nůž ve slovníku. Oproti pečlivému rukopisu S. Prokofjeva svědčí písmo otce dadaismu o bohémskosti svého tvůrce.

Tristan Tzara při návštěvě Československého rozhlasu

Stal se ztělesněním vytrvalosti. Skromný a nenápadný muž železné vůle vběhl do dějin atletiky. Legendární Emil Zátopek získal čtyři olympijské medaile, mezi nimiž vyčnívá maratonské zlato z Helsinek 1952. Cítil respekt ke sportu, ale i k rozhlasu. Jeho úhledný rukopis jako by nesl kus Zátopkovy společenské odpovědnosti.

Vzkaz maratonského vítěze Emila Zátopka

Čtěte také

autor: Michal Ježek
Spustit audio