Co můžeme na podzim udělat pro ptáky

12. říjen 2012

Stěhovaví ptáci nás sice již opouštějí (a někteří si již užívají teplíčka na zimovištích), přesto podzim rozhodně není obdobím, kdy bychom měli při sledování ptáků a jejich ochraně zahálet.

Stále můžeme například vidět impozantní hejna ptáků, shromažďujících se k odletu (například špačků, kteří u nás vydrží až do listopadu). Postupně se začnou objevovat zimní hosté, ať již se jedná o havrany, káně rousné nebo třeba severské vodní kachny (hoholové, morčáci, vzácněji turpani a další).

Na podzim se soustředíme hlavně na stálé druhy a snažíme se jim pomoci připravit úkryty a zásoby potravy na zimu. Na zahradě jsou v zimních plískanicích pro drobné pěvce vítaným úkrytem husté keře a podobně může posloužit i v koutku zahrady ponechaná hromada větví a větviček ostříhaných ze stromů při podzimním úklidu. Z keřů a stromů jsou pro ptáky obzvláště vhodné hlavně ty bobulonosné, jako jeřáb, hloh, bez, šípková růže, trnka, ostružiník, jalovec, zerav, zimolez, zimostráz, střemcha či šeřík, které jim poskytují vhodnou potravu. Rovněž pár jablek či hrušek ponechaných na stromě je pro ně milým „dárkem“.

Stejně tak okrasné byliny mohou být zároveň velmi užitečné pro ptactvo, pokud je necháme na záhoně i po odkvětu. Oblíbená jsou semena například okrasných bodláků a léčivek jako ostropestřec mariánský ap., a hlavně semínka slunečnic a máku. I při plánování vzhledu naší zahrady můžeme tedy našim ptačím sousedům velmi pomoci a to vhodnou výsadbou.

Ale i ten, kdo nemá zahradu, může v tomto období leccos udělat. Koncem léta a na podzim si můžeme do zásoby nasbírat semena a plody plevelů a divoce rostoucích keřů (jitrocele, bodláků, lopuchu, pastuší tobolky, jeřabin, bezu, hlohu, šípku...), kterými pak budeme v zimě přikrmovat ptáky. Stejně tak při zpracovávání jablek, hrušek, ale i dýní, patizonů, okurek atp. nemusíme jadérka vyhazovat, ale nabídneme je ptákům do krmítek.

S přikrmováním začneme nejlépe v listopadu. Rady, jak si vyrobit vhodné krmítko pro ptáky a jakou potravu do něj nasypat, najdete zde. Vhodné období je i pro přípravu ptačích budek na další hnízdní sezónu - čištění, opravy, popřípadě vyvěšení nových. Jak na to si rovněž můžete přečíst na stránkách ČSO.

autor: ČSO
Spustit audio