Co je dráček?

19. říjen 2001

Dráček je malý drak, nebo snad ne? V pohádkách tomu tak je. Je zajímavé, že nejhorší příšery a princeznožrouti mají vždy plazí podobu. Divím se, že proti tomu herpetologové neprotestují, ale co naplat. Oni ti plazi vypadají na náš savčí vkus poněkud bizarně. Už jenom proto, že nemají srst nebo peří. Nemluvě o divně rozeklaném jazyku mnohých z nich a nebo, nedej bože, jedových zubech.

Ale mezi plazy je spousta velice hezkých a člověku neškodných zvířátek, což vám potvrdí ti, kteří je chovají doma - teraristé. Mezi takové zajímavé tvory z plazí říše patří bezesporu dráčci. Jsou to malé, nejvýš tak 20 - 25 centimetrů dlouhé ještěrky, které žijí v džunglích jihovýchodní Asie a v Indonésii. Jsou dosti pestře zbarvené, to není u obyvatel džungle zase taková zvláštnost, a létají. A to už zvláštní je. Žádný z žijících plazích druhů nemá křídla, dráčci však mají na bocích mezi předníma a zadníma nohama volnou kůži, která je navíc vyztužena v případě potřeby sklopnými prodlouženými žebry.

Žijí vysoko v korunách stromů, loví hmyz, a chtě-jí li přejít ze stromu na strom, bylo by velmi neekonomické z toho stromu slézat a zase vylézat na druhý, a proto prostě přeskakují. Roztáhnou přitom kůži na bocích a doplachtí, kam potřebují. Ovšem netopýřím křídlům se "křídla" dráčků nepodobají. Netopýři mají kůži mezi prsty předních končetin a pak se kožený lem táhne až k zadním končetinám. Netopýři vlastně létají pomocí rukou, kdežto dráčci létají pomocí žeber, pomocí kůže napnuté mezi žebry. Jinak přední i zadní končetiny jsou v podstatě volné a slouží jim ke šplhání. Dráčci mohou svůj let řídit, podobně jako parašutisté nebo rogalisté.

Dráčka se vám asi nepodaří vidět v zoologické zahradě, jsou to zvířátka náročná, dokáží žít v korunách pralesních velikánů, ale umělé prostředí terárií jim nevyhovuje. Je to veliká škoda, protože by byli jistě atrakcí každé zoologické zahrady.

autor: František Urban
Spustit audio