Co to je bobek a bedrník?

15. listopad 2001

Bobek je laurus nobilis, takzvaný vavřín ušlechtilý. Je to jediný druh, který roste v jižních oblastech Evropy jako zbytek třetihorní květeny. U nás se často pěstuje ve sklenících jako okrasná rostlina.

Rostlina má jednoduché střídavé, kožovité listy, známé z kuchyně jako bobkový list. Plody jsou bobule podobné velmi malým olivám, z nichž se lisuje léčivý vavřínový olej, který obsahuje mnoho cenných silic s cyklickými terpeny, jako safrol, eugenol a podobně. Obsahuje i některé alkaloidy, které dříve byly využívány v léčitelství. Laurovými plodnými větévkami se dřív zdobily hlavy římských vítězů, vojevůdců a laureátů, takže odtud vznikl název laureát, a věncům, které se kladly na hlavy těchto lidí nebo absolventů různých univerzit, se nazývaly baca laureati, a odtud zase vznikl název bakalář.

Vavřín obecný

Bedrník je naše domácí okoličnatá rostlina, správný název je bedrník obecný a patří do čeledi miříkovité. To znamená, že je příbuzný celeru, libečku, mrkve a petržele. Je to vytrvalá rostlina, která roste na lukách a nebo v okolí lesů a dříve byla velmi sbíraná jako léčivá rostlina, neboť má dobrý vliv na zažívací ústrojí. Velice příbuzným druhem je druhý druh bedrníku, a sice anýz vonný, který se používá v kuchyni jako koření.

autor: Jaroslav Čuba
Spustit audio