Co dělá (Kamba)?

7. únor 2007

Ráno jsem přebíral službu a přihnal se do rozhlasu skutečně načas. Na chodbě jsem potkal kolegu, který sledoval Kambu předchozí čtyři hodiny od páté ranní. Vstávat na pátou není žádný med - budiž to kolegovi připsáno k dobru - gorily se ho dotýkají vskutku jen okrajově a v podstatě nám jen z vlastní vůle vypomáhá, tak jako řada dalších.

"Co Kamba?" volám na něho v chvatu na chodbě a snažím se otevřít dveře kanceláře. Vrtá mi hlavou, proč bloumá chodbou a a nesedí u obrazovky. "Sedí u toho okna k ošetřovatelům, kde sedává Shinda, už asi hodinu..."

Blíží se hodina krmení, kdy ošetřovatelé zavírají gorily do ložnic a uklízejí pavilon, v tuto dobu jsou gorily hodně nervózní a často nahlížejí oknem tam, kde se pro ně chystají dobroty. Ale že by si Shinda nechala vzít své oblíbené místečko na špalku?

Konečně naskočí počítač a já vidím široký záběr pavilonu. Vpředu se motá Moja kolem nějaké dospělé gorily, vypadá to na Kijivu, a vzadu na špalku skutečně sedí lačný baculatý tvor. Zoomuju na jeho hlavu a orosím se. Je to Shinda. Kolega ve své šťastné neznalosti kouká bůhvíjak dlouho na úplně jinou samici.

Ale kde je Kamba, co když rodí?! Přepínám na kameru 3, kde je celkový záběr, a vidím navíc jen Richarda, který něco kutí u ležící klády. Kamba nikde. Zkouším "dvojku", ale je dost tma a netroufám si určit, jestli je něco na špalcích. Takže zpátky k jedničce - kroužím kamerou po pavilonu a propátrávám každý dostupný kout. Nic.

Vracím se zkroušeně obrazem k oknu, kde sedí Shinda. Nezbývá než čekat. Po chvilce slyším křik ošetřovatelek, které začínají svolávat gorily do ložnic. Sláva. Počítám vcházející stíny. Jedna, dva tři, čtyři a... pět. Kamba vchází jako poslední, opravdu ležela na špalcích, protože se vynořila odněkud z míst, kam pohyblivá kamera nedohlédne.

Gorily nám pěkně zatápějí. Nejen, že Kamba nerodí, ale všechny mění pozice, stále přecházejí, odpočívají všude možně, skrývají se a zase vynořují. A to dokonce i v noci. (Ne)těšíme se, až to skončí.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení