Co bude dál (čtvrtek 30. června 2005)

30. červen 2005

"Již řadu let sleduji Váš projekt a zajímalo by mne, co chystáte v letošním roce," napsal mi v úterý jeden z našich čtenářů. Jeho mail jsem ovšem četl teprve teď, protože až do včerejšího podvečera jsem byl v pobaltských lesích. Chystáme toho opravdu hodně. Ale popořádku.

Naposled jsme tu v květnu informovali o pátrání po Altynaj. Tu jsme vysílačem označili před dvěma lety na Sibiři a letos bohužel při své zpáteční cestě ze zimovišť zahynula v Pákistánu. Vlastně spíš byla asi zabita, ale přesně vyšetřit okolnosti její smrti se nepodařilo. V minulé sezóně jsme sledovali také dva čápy ze středního Mongolska. Tuja se šťastně vrátila na hnízdiště a totéž si troufám tvrdit i o Čingisovi. Jeho vysílač ale během zpáteční cesty fungoval už velmi špatně a nakonec se odmlčel docela. Evidentně však šlo o technické problémy a Čingis by měl být v pořádku.

Nová odysea bude pokračovat i v právě nadcházející sezóně. Uděláme však menší krok zpátky, rozumějte k západu. Čápi ze středního Mongolska letěli po téměř přímé trase do Barmy, jenže my bychom rádi věděli, jak se čápi vypořádávají s Himálajem. Proto bychom tři jedince chtěli tentokrát označit sice opět v Mongolsku, ale daleko západněji. Krom toho plánujeme Tuje a pokud možno i Čingisovi jejich "batůžky" sundat. V Mongolsku tedy budou působit dva týmy. Kolegové odlétají už v sobotu a od příštího týdne budeme přinášet online reportáže z Mongolska. Navíc Dobré jitro (ČRo 2 - Praha) bude každé pondělí a čtvrtek po půl osmé přinášet živé vstupy.

(Strašně mě mrzí, že tentokrát se výpravy do Mongolska nemohu zúčastnit; tím spíš, že až do letoška jsem byl úplně u všeho. Jenže rodinné i pracovní důvody mi nedovolují na delší dobu odjet.)

Kromě Nové odyseje budou černí čápi letos sledováni ještě v rámci projektu Flying over Natura 2000. Podrobnosti zveřejníme až v srpnu, ale máte se na co těšit. Zatím prozradím, že půjde o sledování čápů černých z hned několika evropských zemí, Českou republiku nevyjímaje.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio