Cizokrajné rostliny

18. srpen 2004

Tématem dnešního příspěvku jsou nové druhy rostlin v naší přírodě. Nové v tom smyslu, že u nás původně nerostly, ale dostaly se sem činností člověka relativně nedávno. Tyto rostliny se u nás dále rozmnožují, protože zde našly příhodné podmínky.

Obecně se dá říci, že rostliny rozšiřuje vítr, ptáci, zvířata v srsti, často jsou to mravenci, to na kratší vzdálenosti, nebo je prostě unáší voda. Možnost přenosu rostlin na větší vzdálenosti, to už je záležitost, která nastala v nedávné době právě vlivem člověka. Zásadní obrat nastal po vybudování železnice.

Dnes se zmíníme o několika rostlinách, které jsou nápadné svými květy a které kvetou v létě.

Netýkavka malokvětá

Z jednoletých rostlin je velice zajímavá skupina netýkavek. Známe netýkavku nedůtklivou, což je křehká, voskovitá rostlina rostoucí spíše ve stínu, ta má jednu příbuznou, která se pozná tím, že má květy menší, světleji žluté a roste zhruba na podobných místech. Tato druhá rostlina je netýkavka malokvětá, v Evropě nerostla odjakživa, ale dostala se k nám z jižní Sibiře. Dnes se s touto netýkavkou setkáme skoro na celém našem území. Dalším druhem je rostlina, která dosahuje až metrové výšky, je statná, opět s voskovou lodyhou a květy má růžovofialové. Je to netýkavka žlaznatá. Je zajímavá tím, že většinou nekvete jen v jedné základní barvě, ale že v porostu najdeme odstíny od bílé, přes světle růžovou, sytěji růžovou, až do nejsytějších fialových tónů. Kvete nepřetržitě až do zámrazu. Pochází z Himálaje, ze značné nadmořské výšky, do Evropy byla poprvé dovezena do Anglie v roce 1839 a zanedlouho se objevila i u nás. Dnes se s ní můžeme setkat u všech větších toků, na vlhkých loukách a v zátočinách kolem řek.

autor: Jiří Žlebčík
Spustit audio