Čí jste dítě – s Janou Štěpánkovou za jejím otcem

6. únor 2015

Od ledna roku 1967 do ledna 1970 připravoval rozhlasový redaktor Dr. Jan Wenig cyklus pořadů, které měly společný název: Čí jste dítě? Zval si pravidelně jednou za dva týdny do studia potomky slavných osobností naší kultury a dával jim prostor, aby vylíčily svoje dávné zážitky z dětských let, jež trávily po boku slavného rodiče, aby se rozhovořily o svém vztahu k rodiči.

Slavná herečka, dcera ještě slavnějšího otce
Otázku Čí jste dítě? – položil v pořadu, který se vysílal v polovině ledna roku 1970 Dr. Wenig herečce Janě Štěpánkové. Jak známo, jejím otcem byl legendární herec Národního divadla Zdeněk Štěpánek.

Dr. Jan Wenig - 1940
Jana Štěpánková

Jana Štěpánková

Dětské zážitky
Pořad byl natočen pouhý rok a půl poté, kdy bard Národního divadla zemřel (20. června 1968). V první části pořadu líčila Jana Štěpánková jaké bylo její dětství, které prožila doslova za jevištěm, někdy dokonce i na jevišti.

Jana Štěpánková 2001
Zd.Štěpánek-L.Munzar

Zdeněk Štěpánek a Luděk Munzar

Všem těm lidem o něco šlo!
Tak označuje Jana Štěpánková základní poznatek, který si z dětství odnesla. A svěřuje se, jak by volila, kdyby znovu byla postavena před rozhodnutí, čím se stát. Jaký je to osud – být dcerou tak slavného herce? Jak to pomáhá při výkonu vlastní herecké profese?

Zdeněk Štěpánek

Být jeho dcerou nebylo lehké
V třetí části svého vyprávění o svém otci otevírá Jana Štěpánková intimnější vhled do nesnadného vztahu mezi dcerou herečkou a jejím slavným otcem. Byla to působivá zamyšlení, která v onom cyklu doktora Weniga vznikala! Shodou okolností byl pořad zasvěcený Janě Štěpánkové a jejímu otci jedním z posledních. Po roce 1970 patřil cyklus k těm mnoha z pořadů, jež z vysílání Československého rozhlasu zmizely.

Zdeněk Štěpánek

Zdeněk Štěpánek

Spustit audio