Chella - velký šéf

2. listopad 2009

Chella se ocitl ve středisku ochrany přírody v Limbe (LWC) jako dvouleté mládě. Našli jej úředníci státní ochrany přírody na korbě pralesního taxi sedět na těle své mrtvé matky. Zabavili jej a tři týdny drželi před převozem do Limbe.

Bohužel toho nevěděli mnoho o výživě gorilích mláďat, takže dostával pouze pivo a trochu pevné stravy. Při příjezdu do LWC byl Chella dehydrovaný a podvyživený. Pracovníkům centra dalo spoustu práce, než se začal pomalu zotavovat.

Dnes je Chella dospělý stříbrohřbetý samec. Je mu 15 let a váží 175 kg. Je dominantním samcem tlupy a letos se stal otcem prvního mláděte, Atinbi. Otcovstvím se změnilo jeho chování. Zatímco dříve býval někdy značně agresivní vůči samicím, dnes je mnohem klidnější.

I když je Chella velká gorila, rozhodně nepatří k nejstatečnějším. Nemá rád novoty a snadno se poleká, pokud se stane něco neočekávaného. Nedávno do centra vběhlo prase. Chella se velmi vylekal a zatímco samice ječely a snažily se prase zahnat, Chella se běžel na druhou stranu výběhu ukrýt. Celý další týden bylo těžké jej dostat z jeho postranní klece.

Chella se samicemi a mládětem Atinbi

Chella nemá rád konkurenci. V současné době stavíme nový opičí výběh vedle gorilího. Stavební dělníci jsou urostlí, svalnatí muži a Chella je nesnáší. Denně tráví spoustu času přecházením sem a tam poblíž staveniště. Má semknuté rty a často se bije do prsou, aby ukázal, že šéfem je tu on.

Sofie Meilvang je asistentkou Simone de Vries, manažerky kamerunské záchranné stanice Limbe Wildlife Centre (LWC) Projekt Odhalení se snaží finančně podporovat činnost LWC, nejen proto, že pečuje o gorily, které byly pytláky připraveny o rodinu nebo jsou jinak handicapovány, ale také proto, že se zaměřuje na vzdělávaní a ekologickou osvětu dětí i dospělých.
autor: Sofie Meilvang
Spustit audio