Cestovatelská promítání v novém roce

5. prosinec 2011

Od 17. ledna se po 11 úterních podvečerů můžete setkat v plzeňské Měšťanské besedě s předními tuzemskými i zahraničními cestovateli, s jejich fotografiemi, zážitky a vyprávěním.

Pro rok 2012 je připraven následující program:

17. ledna
Bruno Baumann, slavný německý dobrodruh: ŠANGRI-LA, HLEDÁNÍ RÁJE
Největší světoběžník planety stihl neuvěřitelné věci, jako by žil současně několik sportovních a intelektuálních životů. Proniká do nitra Nové Guineje, k záhadám srdce Afriky, do velkých hor Himálaje, k tajům všech kontinentů… Přešel poušť Taklamakan i Gobi, zažil extrém tropů i polárních oblastí. Každá expedice je extrémní, každá kniha úspěšná. Jakou porci extrému unese muzejní prostředí?

24. ledna
Steve Lichtag, režisér, producent: SVĚT MOŘE
Poutavé a vtipné příběhy v podání velkého vypravěče Steva Lichtaga. Chvíle okouzlení, ale i napětí zažijeme v tajemných mořských hlubinách. Splnění klukovského snu. Svět, který je běžnému suchozemci odepřen a zahalen rouškou tajemství. Pojďme jej společně poodhalit.

31. ledna
Rudolf Švaříček, cestovatel: ANTARKTIDA
Všude je nedozírná bílá pláň, dokola jen sníh a obloha dvou barev - bílá a modrá. Zima útočí všude. Úspěšné výpravy na nejchladnější horu světa Mt. Vinson. Nejprve putování 250 km panenskou divočinou zapřaženi do těžkých polárních saní drsným terénem unikátní trasou, kterou dosud ještě nikdo neabsolvoval. Bonusem je výstup na nejkrásnější horu Antarktidy Shin. Dva roky zde na vrcholu nikdo nestanul... Stavění sněhuláka v nekonečné liduprázdné pustině, letadlo navždy zakonzervované pod neprostupnými „letokruhy” sněhu, statisíce tučňáků, lachtani, milování lvounů...

7. února
Miroslav Stingl, nejplodnější spisovatel: WOODO A ZOOMBIE
Nejplodnější český spisovatel navštívil 150 států. Novou Guineu 11x během 35 let. Cestoval 14x kolem světa, v zahraničí strávil přes 20 let. Z cest připravil 40 knih, 230 vydání ve 31 jazycích, celkem 16 milionů výtisků. Zabývá se etnologií, studiem národů nejodlehlejších oblastí planety. Je uznávaným odborníkem v celém světě. Vypráví o woodoo i o lidojedech, lovu lebek a zajímavém sexuálním životě domorodců.

14. února
Václav Chaloupek, režisér, scenárista: CO VE VEČERNÍČCÍCH NEBYLO
Klidné pohodové vyprávění s video ukázkami, které nebyly použity v populárních večerníčcích o zvířátkách z naší přírody. Video provází řada úsměvných historek z natáčení a autorova velká láska k přírodě.

21. února
Radek Jaroš, horolezec: OSMITISÍCOVKY
Špičkový horolezec má za sebou už 12 zdolaných osmitisícových vrcholů! Abnormální fyzička, nasazení, vytrvalost i odříkání! Průřez expedicemi včetně unikátních záběrů ze všech vrcholů! Himálaj a Karákóram
shora.

28. února
Radek Klimeš, fotograf: AFRIKA A PYTLÁCI
Afrika je jediný kontinent, kde žijí divoká zvířata ve velkých počtech, jejich stavy se rychle snižují. Jsme jedna z posledních generací, která vidí velká stáda zvířat v divočině. Všichni máme kořeny v Africe, dala nám život a my jí přinášíme smrt. Africe je nutné splácet dluh. Budou příští generace znát zvířata jen ze zoo?

6. března
Přemysl Rabas, zoolog: ETIOPIE
Etnicky nejpozoruhodnější a nejpůvodnější země černé Afriky. Rozesmátý svět krásných lidí. Poznáme maximum z nejzajímavějších etnik, necháváme i prostor nahodilosti rituálů.

13. března
Dana Holečková, ředitelka ZOO Dvůr Králové: ZÁCHRANA NOSOROŽCŮ, KEŇA
Unikátní projekt ZOO Dvůr Králové znovu vzkřísil šanci na záchranu severního bílého nosorožce považovaného dnes za samostatný druh. Zatímco před 100 let žil tento nosorožec na území 5 afrických států, dnes snad přežívá několik jedinců v Jižním Súdánu. V lidské péči byla jediným úspěšným chovatelem se čtyřmi odchovanými mláďaty ZOO Dvůr Králové. Poslední se ale narodilo v roce 2000 a od té doby se zbylá zvířata rozmnožit nepodařilo. Přemístění zvířat do přírodních podmínek by mělo navodit normální teritoriální chování a s ním spojené pravidelné hormonální cykly samic. Jak se daří čtveřici českých nosorožců v Keni po více než ročním pobytu?

20. března
Jiří Trávníček, ředitel ZOO Plzeň: JIŽNÍ AMERIKA
Měsíční pobyt v Bolívii sebou přinesl také cestu nejhorší silnicí na světě přezdívané „silnice smrti“. Setkání s amazonskými indiány a několikadenní putování divokým pralesem v jejich doprovodu. Objevování několika desítek zkamenělých stop dinosaurů.

27. března
Pavel Bém, Rudolf Švaříček: EVEREST
Promítání o česko-slovensko-nepálské expedici na Everest v roce 2007. Akci korunoval úspěchem Pavel Bém. Vystoupil na nejvyšší horu světa jako historicky první Čech z jižní, nepálské strany. Expedice zažila mnohé kuriózní okamžiky – Čína zabránila vstupu výpravy do Tibetu a celá logistika akce se musela přesměrovat do Nepálu. Ruda Švaříček musel z druhého výškového tábora sestoupit dolů kvůli trhání zubu, které provedl jeho kolega z výpravy, zubař Ado Eliáš… Promítání prezentuje nejen průběh expedice, ale i snímky z Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indie. Seznámí vás s jedinou žijící bohyní světa Kumari i s atrakcemi „Údolí dřevěných chrámů“. Zajímavý je i průřez šerpskými legendami.

Přednášky se konají v Divadle Jonáš v Měšťanské besedě, vždy od 19.00 hod. Připravila je ZOOaBZ Plzeň ve spolupráci s CK LIVINGSTONE.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio