České primatoložky v Bai Hokou

7. červenec 2008

Ve vysílání ČRo Leonardo už jsme Vás informovali o tom, že se dvě české primatoložky - Klára Judita Petrželová a Ilona Profousová - vypravily do středu Afriky za účelem studia nálevníků - organismů, které se objevují v trávicím ústrojí goril nížinných. Nyní zveřejňujeme unikátní článek přímo od jedné z nich, ve kterém se o výzkumném projektu uprostřed afrických pralesů dozvíte víc...

V prosinci minulého roku jsme s Dr. Klárou Petrželkovou podnikly výzkumnou cestu do Středoafrické republiky. Cílem cesty byla chráněná oblast Dzangha-Sangha, zahrnující národní park Dzangha-Ndoki (1220 km2) a Dzangha-Sangha Dense Forest Special Reserve (3359 km2 ). Chráněná oblast Dzangha-Sangha byla založena 29. 12. 1990 a každá z jejich částí získala ochranný status. Terénní práce byly zaměřeny na sběr dostatečného množství vzorků trusu od habituované a semihabituované skupiny goril nížinných (Gorilla gorilla gorilla) právě v národním parku Dzangha-Ndoki. Místem našeho působení byl výzkumný tábor v Bai Hokou, v jehož blízkosti se nachází jediná habituovaná (lidské přítomnosti přivyklá) skupina goril nížinných na světě. Pak také tábor Mongambe, kde jsme vzorkovaly semihabituovanou skupinu goril. Tato terénní práce navazovala na výzkum v Ugandě a Tanzanii v letech 2006 a 2007, kde probíhal kontinuální sběr vzorků trusu od volně žijících šimpanzů.

Studie "Nálevníci rodu Troglodytella: patogeny nebo endosymbionti lidoopů? Nový přístup k veterinární péči a pochopení trávení u lidoopů" proběhla pod záštitou projektu Grantové Agentury ČR a byla provedena ve spolupráci s in situ projektem "Programme d´Habituation des Gorilles Aires Protegés Dzanga-Sangha" koordinovaným středoafrickým Ministére des Eaux, Forets, Chasse et Peches de l´Environnement et du Tourisme a WWF (Word Wildlife Fund = Světový fond divočiny).

Za účelem výzkumu nálevníků se české primatoložky dostaly do těsné blízkosti goril nížinných

Závěry studie by měly pomoci pochopení variability entodiniomorfních nálevníků goril nížinných ve volné přírodě ve srovnání se situací v zajetí. Zároveň doufáme, že celkové parazitologické vyšetření přispěje k rozšíření znalostí o parazitofauně goril nížinných. V navázané spolupráci s Programme d´Habituation des Gorilles Aires Protegés Dzanga-Sangha bychom rádi pokračovali, a to v dalších projektech zaměřených především na studium přenosu patogenů mezi místní lidskou populací a gorilami a porovnávání parazitárních infekcí mezi skupinami goril s různou úrovní habituace. Monitoring zdravotního stavu goril je důležitý z hlediska ochrany tohoto druhu. Ve srovnání s intenzivně studovanými gorilami horskými (Gorilla gorilla beringei) z národních parků Virunga Volcanos a Bwindi jsou poznatky o parazitofauně goril nížinných bohužel stále velmi omezené.

Poděkování patří: GAČR 524/06/0264 a nadaci "Nadací Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových".

autoři: Jana Jirátová , Ilona Profousová
Spustit audio
Projekt Odhalení