Češi jsou ochotní zemřít především za svoji rodinu, vyplývá z unikátní ankety Českého rozhlasu

9. červen 2016

Stejně jako Jan Hus by i dnešní Češi v případě nutnosti obětovali své životy. Plných 93 % je ochotno zemřít za svou rodinu, více jak třetina pak pro svou vlast a ideály. Vyplývá to z průběžných výsledků ankety Českého rozhlasu.

Jsme my Češi hrdinové? Za jaké hodnoty jsme ochotni položit život? A jak jsme na tom ve srovnání s ostatními národy? I na tyto otázky hledá odpovědi anketa Českého rozhlasu na webu Hrdina.cz.

Průběžné vyhodnocení ankety, které k 12.6.2015 vyplnilo přes 5 000 respondentů, představuje zatím Čechy jako lidi bez bázně a hany.


19 lidí z 20 by bylo ochotno svůj život za něco nebo za někoho obětovat. To je mnohem víc, než třeba v sousedním Polsku. Poláci jsou přitom obecně považováni za národ výrazně statečnější.

Češi by neváhali riskovat život především kvůli své rodině. K tomu je ochotno 93 procent lidí, což je nejvíc ze všech zemí, v nichž anketa probíhala. Dosavadní výsledky potvrzují také známé osobnosti, kterým jsme otázky z ankety položili.

„Každý chlap nasadí svůj život za svoje dítě, to je úplně automatické. To udělá i každá matka. Skutečně jsem se dvakrát pro topícího kluka vrhal do vody,“ popisuje slavný fotograf Jan Saudek. Podobně to vidí i herečka Aňa Gaislerová. „Jsem matka a jsem si jistá, že pro děti bych udělala cokoli,“ říká odhodlaně.

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 6 (12.06.2015)

Ostatní možnosti již Češi vybírají mnohem méně. Za vlast by položilo život 37 procent z nás, za víru by zemřel už jen jeden z deseti. Česko tak zatím potvrzuje pověst poměrně ateistické země. Za víru je totiž ochotno položit život 36 % Poláků, 40 % Rumunů nebo 62 % Senegalců.

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 7 (12.06.2015)

Tak trochu výjimkou v českém prostředí je tedy astronom Jiří Grygar, pro něhož je víra velmi důležitá. „Jsou to samozřejmě mezní situace, ale rozhodně si myslím, že bych to udělal, kdyby šlo o mou rodinu nebo o mou víru, to jsou ty nejpodstatnější hodnoty, kterých si vážím,“ řekl Českému rozhlasu Grygar.

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 7 srovnání (12.06.2015)

Spíše než náboženskou víru ale preferují Češi své ideály, za něž by byl ochoten zemřít každý třetí. Jak ale upozorňuje Aňa Gaislerová, představy a skutečnost se mohou výrazně lišit. „Já bych chtěla věřit, že pro ideály bych byla ochotna zemřít, ale kdo tohle může tvrdit bez reálné zkušenosti? Člověk má leckdy o sobě větší mínění, než jaká je pak realita,“ zdůrazňuje populární herečka.

Spustit audio