Cena pro Domov sociální péče Hagibor

5. listopad 2008

Domov sociální péče Hagibor (DSP Hagibor) získal v rámci renomované soutěže Stavba roku prestižní ocenění - Cenu předsedy Senátu. V přehlídce kvalitní tuzemské architektury se utkalo celkem 61 staveb. Cílem soutěže Stavba roku je upozornit na zajímavé stavební projekty realizované na území České republiky, přičemž při posuzování projektu je velký důraz kladen na kvalitu provedení a komfort při užívání stavby. Organizátorem soutěže je organizace ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Historie soutěže sahá až do roku 1992, tudíž letošní ročník byl již šestnáctý v řadě.

Soutěže se letos zúčastnily stavby dokončené v období mezi 1. červnem 2007 a 31. květnem 2008 bez rozlišení kategorií. DSP Hagibor zahájil svoji činnost v květnu 2008. Investorem projektu je Židovská obec v Praze.

Vybudování Domova sociální péče Hagibor je největším projektem v novodobé historii Židovské obce v Praze. Ta tak učinila svůj největší a nejnákladnější projekt po roce 1989, jenž zahrnuje záchranu, obnovu a rekonstrukci historické budovy z počátku 20. století - bývalého chorobince, resp. starobince a velkorysou přístavbu ubytovací části domova s úpravou zahrady. Začíná se tak nová kapitola v historii místa, které je už více než sto let svázáno s životem pražských Židů dokonce natolik, že se to odrazilo - a to je v Česku ojedinělý jev - v jeho pojmenování.

Domov sociální péče Hagibor

Rekonstrukce historicky cenné budovy a dostavba areálu původního chorobince slouží od května roku 2008 k ubytování 60 klientů ve 46 jedno - a dvou lůžkových pokojích s komplexní čtyřiadvacetihodinovou péčí. Zařízení poskytuje služby i docházejícím klientům jako komunitní centrum a denní stacionář. Všechny části jsou vzájemně propojeny. Vznikl tak dispoziční organismus, takzvané vnitřní město, které umožňuje plynulý pohyb ubytovaných klientů a návštěv při přijímání služeb a provozování denního centra. Domov sociální péče Hagibor umožňuje jak dlouhodobé, tak také krátkodobé, tzv.odlehčovací pobyty. Klienti denního stacionáře zde mohou strávit celou dobu pracovního dne (8 hodin), během níž jim je nabídnut aktivizační a kulturní program, rehabilitace, sociální poradenství, ošetřovatelská péče či lékařské konzultace. Podle potřeb je zajištěno stravování a možnost odpočinku v odpočinkových místnostech.

Domov sociální péče Hagibor

Projekt Domov sociální péče Hagibor získal Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR díky zdařilému skloubení rekonstrukce historické budovy s moderní přístavbou.

Autorem projektu je L+P, ARCHITEKTONICKÝ ATELIER Ing. arch. Jan Línek.

Domov sociální péče Hagibor
autor: Tisková zpráva ŽOP
Spustit audio