Čekání

23. leden 2007

Na dveřích vedlejší kanceláře visí tabulka, ve které je každý den rozdělen do šesti čtyřhodinových úseků. V tuhle chvíli je zaplněná jmény do poloviny příštího týdne. Jsem zvědavý, jestli dojde třeba na Roberta Tamchynu, který se zapsal na pátek od pěti do devíti ráno :-)

Ano, hlídáme Kambu dnem i nocí. Když píšu "hlídáme", myslím tím 6. patro budovy na Vinohradské 12, tedy zaměstnance Českého rozhlasu Online a Leonardo. Jedna ze tří kamer v pavilonu je vybavena nejen nočním viděním, ale i ovládáním přes webové rozhraní, takže máme Kambu skoro pořád v záběru. Jen občas odejde někam mimo dohled.

Nevím pořádně proč, ale v zoo i u nás v Rozhlase panuje domněnka, že Kamba asi porodí v noci. A tak ji právě v noci hlídáme zvlášť pečlivě. Chvílemi je to docela napínavé. Kamba spí hodně neklidně, často se převaluje a drbe, odchází se posadit na kmen, nebo zmizí někde v temném zákoutí pavilonu - a jeden nikdy neví, jestli mládě nepřijde co nevidět na svět. Máme to o to těžší, že nemáme valnou představu, jak takový gorilí porod bude probíhat.

Ale především to má zjevně hodně těžké Kamba. Když předevčírem ležela uprostřed noci s očima otevřenýma, bylo mi jí hdost líto. Je už hodně stará a její první porod jistě nebude bez rizika. Ale snad všechno dobře dopadne.

autor: mb
Spustit audio
Projekt Odhalení