Čekáme, až krkavci ohlásí jaro

7. březen 2012

První ptačí mláďata roku 2012 v pražské zoo jsou na světě.

Pár krkavců velkých, který žije v Zoo Praha, má postavené hnízdo a samička by každým dnem měla začít se snášením vajíček. A jak se v zoo traduje, právě snůška krkavců je definitivním potvrzením příchodu jara.

Ptačí babyboom v pražské zoo je však již v plném proudu. V obrovském kulovitém hnízdě z větví, postaveném ve vytápěném zázemí expozice Ptačí mokřady, se krčí čtyři mláďata africké volavky kladivouše afrického, mýty opředeného ptáka, který své jméno dostal podle tvaru hlavy. Odchovat kladivouše není snadné, v Zoo Praha jde o první přirozený odchov asi po 40 letech.

Kladivouš v hnízdě s mláďaty

Dvě čerstvě vylíhnutá mláďata zahřívají a krmí největší z orlů – orli východní. V průchozí voliéře zasedli na hnízda kolpíci bílí a v sousední expozici vodí čtyři pruhovaná housátka husy kuří.

Hned o šest mláďat pečují krásné slípky modré. V jejich případě jde o první odchov v České republice. Na světě je již šest kachen temných a jeden papoušek lori žlutoskvrnný, opět se jedná o první odchovy u nás. Z dalších hnízdících ptáků musíme zmínit třeba holuby nikobarské a podkovní, turaka bělobřichého, flétnáky, ibisy rudé a řadu dalších.

Mládě slípky modré

Zoo Praha patří k významným a velmi úspěšným chovatelům ptáků v Evropě. V roce 2011 se zde narodilo 594 mláďat od 120 druhů, řada z nich patří mezi vzácné a ohrožené! Tímto počtem se může pochlubit jen málokterá zoo na světě.

autor: Zoo Praha
Spustit audio